Umjerena aktivnost poput plivanja, hodanja, pilatesa i joge uz zdravu prehranu mogu vam pomoći!
 Foto: iStock
Specijal - život s dijabetesom

Trudni ste i plaši vas gestacijski dijabetes? Smanjite rizik

01. ožujak 2017.
Svaka šesta trudnica razvije trudnički dijabetes, a iako nema garancije, rizik se može umanjiti uravnoteženom prehranom i fizičkom aktivnošću.

Piše: dr. Gordan Crvenković, ginekolog


Dijabetes u trudnoći nazivamo gestacijski dijabetes. Karakterizira ga povišena vrijednost šećera (glukoze) u krvi majke tijekom trudnoće. Razlog tome je smanjeno izlučivanje hormona inzulina iz gušterače. Pomoću njega mišići, masno tkivo i ostale stanice apsorbiraju glukozu iz krvi majke. U trudnoći tijelo majke luči više inzulina jer hormoni posteljice čine tijelo otpornijim na inzulin. Ako ne dođe do povišenog lučenja inzulina, razina glukoze u krvi raste i može doći do razvoja gestacijskog dijabetesa. Povišene vrijednosti šećera u krvi mogu dovesti do komplikacija za majku i plod. Stoga je potrebna posebna skrb u takvim trudnoćama. Gestacijski dijabetes danas se u prosjeku javlja u jednoj od šest trudnoća.

Što učiniti kako bi se spriječio gestacijski dijabetes?

Nema garancija, ali rizik za gestacijski dijabetes može se umanjiti ako:

  • jedete zdravo, što znači jesti sporo otpuštajuće ugljikohidrate, npr. smeđu rižu ili integralnu tjesteninu, povrće, masno meso zamijeniti piletinom, ribom, a jesti pečeno umjesto pohanog mesa
  • umjereno vježbate - tjelovježba, uz zdravu prehranu, pomaže u kontroli šećera u krvi. Preporučljivo je prakticirati jogu, pilates, pješačiti ili plivati.

Kako prepoznati imate li gestacijski dijabetes?

Šanse da ćete oboljeti od gestacijskog dijabetesa veće su:

  • ako je vaš indeks tjelesne težine (BMI) veći od 30
  • ako ste već rodili dijete teže od 4,5 kg
  • ako ste vi ili vaša bliska rođakinja već imali gestacijski dijabetes
  • ako imate policistične jajnike
  • ako koristite glukokortikoidne lijekove (za astmu).

Test kojim se određuje gestacijski dijabetes zove se OGTT (oral glucose tolerance test). Obično se radi između 24. i 28. tjedna trudnoće. Tijekom noći i jutra koji prethode testu preporučljivo je piti samo vodu i ne jesti. Razina šećera u krvi određuje se ujutro natašte te sat, dva i tri nakon što se popije zašećerena voda, kako bi se vidjela reakcija tijela na šećer.

Gestacijski dijabetes često nema simptoma, ali pacijentice se osjećaju umorno, imaju suha usta, žedne su, često mokre ili imaju promjene vida.

Foto: iStock
Trudnoća s mogućnošću razvoja dijabetesa poziva na disciplinu i u prehrani, zaboravite bijelo brašno i rižu, šećer, sol, masnoće...

Kako gestacijski dijabetes utječe na trudnoću i nerođeno dijete?

S obzirom na to da je u većini trudnica gestacijski dijabetes na vrijeme dijagnosticiran i liječen, njihove bebe nemaju posljedica. No u slučajevima neliječenog dijabetesa šećer preko posteljice prelazi u krv novorođenčeta. Postoji mogućnost da su takva djeca veća i teža pa je i porod otežan, a moguće su i komplikacije poroda (zapelo rame, oštećenja živaca vrata i ramena). Količina plodove vode također može biti povećana (polihidramnion). Porodi su često prijevremeni, a djeca zahtijevaju dodatnu skrb. Trudnice imaju povećan rizik za povišeni krvni tlak ili preeklampsiju. Učestalost poroda dovršenih carskim rezom u ovih je trudnica veća nego u zdravih.

Kako se liječi gestacijski dijabetes?

Mnoge će žene spriječiti pojavu gestacijskog dijabetesa zdravom prehranom i tjelovježbom. Ipak, u 15% oboljelih trudnica nužno je provesti medikamentoznu terapiju. Injekcije inzulina (maks. do 3 puta na dan) terapija je izbora u takvim slučajevima. Praćenje vrijednosti šećera u krvi je vrlo važno u određivanju terapije (ujutro natašte i 1-2 sata nakon obroka).

Gestacijski dijabetes obično nestaje nakon poroda. Ipak, jedna od pet oboljelih žena i dalje ima povišene vrijednosti šećera. Vjeruje se da su kod tih žena one bile povišene i prije trudnoće, odnosno da su imale neprepoznatu šećernu bolest. S druge pak strane, poznato je da je rizik za razvoj dijabetesa tipa 2 kasnije u životu češći u žena koje su preboljele gestacijski dijabetes. Također je velik rizik da će se i u sljedećim trudnoćama pojaviti gestacijski dijabetes.

Kako gestacijski dijabetes utječe na novorođenče?

Djeca rođena iz trudnoća opterećenih gestacijskim dijabetesom mogu imati novorođenačku žuticu i snižene vrijednosti šećera u krvi dok im se tijelo ne adaptira i ne počne proizvoditi pravu količinu inzulina. Ova djeca također mogu kasnije u životu biti pretila i razviti dijabetes tipa 2. Dojenje, zdrava prehrana i tjelovježba ove djece imaju zaštitni učinak i mogu spriječiti ova stanja.


Dijabetes u menopauzi

Dijabetes u menopauzi na mnogo različitih načina može utjecati na tijelo.

Događaju se razne promjene:

Promjene vrijednosti šećera u krvi: Hormoni estrogen i progesteron mijenjaju odgovor stanica na inzulin. U menopauzi promjene ovih hormona mogu poticati fluktuacije šećera u krvi. Primijetit ćete da one variraju i da su manje predvidljive nego ranije. Ako se te vrijednosti ne kontroliraju, mogu dovesti do brojnih komplikacija.

Dobivanje na tjelesnoj težini: Neke žene dobivaju na težini u ovo prijelazno doba života i nakon menopauze. Uz to povećava se potreba tijela za inzulinom i oralnim antidijabeticima.

Upale: I prije menopauze povišene vrijednosti šećera u krvi povećavaju rizik za urogenitalne infekcije. Nakon menopauze pad vrijednosti estrogena olakšava prodor bakterija i gljivica u ova tkiva.

Nesanica: Nakon menopauze noćna znojenja i valovi vrućine remete san. Budnost noću remeti metabolizam i otežava održavanje normalne razine šećera u krvi.

Seksualni poremećaji: Dijabetes može oštetiti živčane nastavke u rodnici. To utječe na seksualno uzbuđenje i orgazam. U kombinaciji sa suhoćom rodnice, karakterističnom za menopauzu, česta je bolnost pri odnosu.

Što činiti ako imate dijabetes u menopauzi?

Možete si pomoći na mnogo načina. Zdrav život podrazumijeva zdravu prehranu i redovitu tjelovježbu. Redovito kontrolirajte razinu šećera u krvi tijekom dana (a povremeno i noću). Vodite evidenciju o vrijednostima i simptomima. To će biti od velike pomoći liječniku pri određivanju doze lijeka. Dijabetes i menopauza zahtijevaju kompleksniji pristup. Pravilnom i kvalitetnom kombinacijom načina života i lijekova danas možemo držati ove bolesti i stanja pod kontrolom.


U prvom nastavku specijala 'Život s dijabetesom' pisali smo o tome što sve morate imati uvijek sa sobom ako bolujete od dijabetese. Podijelili smo s vama i iskrenu ispovijest glumice Helene Minić, kojoj je u 24. tjednu dijagnosticiran gestacijski dijabetes, te vam savjetovali da riješite test koji otkriva rizik za razvoj šećerne bolesti tipa 2. Ako ste nastavnik, pisali smo i što biste sve trebali znati ako je u vašem razredu dijete s dijabetesom, a posvetili smo se i onome što najviše muči sve dijabetičare - što jesti, a što izbjegavati te o superhrani koja vam može pomoći. Također, predstavili smo vam i aplikacije te sustave koji su od pomoći osobama s dijabetesom, a svoju priču podijelila je s nama i naša europska juniorska teakwondo prvakinja.

Teme
Linker
03. prosinac 2021 15:22