U kineskoj medicini postoje tri biljke koje se nazivaju „pokretačima krvi“ jer bude uspavanu energiju u nama te poticanjem vrenja u žilama ubijaju neželjene mikrobe.
 Foto: iStock
Zdravlje iz prirode

Troje 'paprenih' saveznika za jačanje imuniteta

Ne kiselite se kad vam ponude đumbir, ljutu papričicu ili hren, nego slijedite kinesku mudrost. A umjesto u ljekarnu, otiđite u hladnjak po svježe voće i povrće, orašaste plodove, ribu…

Svaki put kad se naš organizam osjeti ugroženim od vanjskih bakterija, virusa ili parazita, aktivira se složeni sistem zaštite. Temelji imuniteta imaju i psihološku prirodu. Osjećaji zadovoljstva, ljubavi, ispunjenja jačaju naše štitove zdravlja, dok ga gnjev i tjeskoba razaraju, nakon čega vanjski neprijatelji lakše prodiru i slabe organizam. Ipak, nije slučajno što se istodobno u prirodi mogu pronaći lijekovi koji će obraniti tijelo i sačuvati dobro raspoloženje. Vrlo je važno i pravilno se hraniti. Jednostavno pravilo zlatnog jelovnika glasi: kad ogladnite, pojedite pravu namirnicu, do granice sitosti. Ipak, većini to ne uspijeva. A upravo neumjerenost često vodi u debljanje i radi veliku štetu organizmu (želucu, imunitetu).

Antioksidansi se skrivaju u brojnim plodovima, a njihovo konzumiranje svakako treba pratiti i redovita fizička aktivnost. Prave namirnice su one bogate vitaminom C i E, cinkom, bioflavonoidima, selenom i omega masnim kiselinama. Svježe voće i povrće, orašasti plodovi, riba, maslinovo, laneno i konopljino ulje osigurat će vam snažne temelje za izgradnju neprobojnog štita, zvanog imunitet.

Prgavi pokretači

U kineskoj medicini postoje tri biljke koje se nazivaju "pokretačima krvi" jer bude uspavanu energiju u nama te poticanjem vrenja u žilama ubijaju neželjene mikrobe.

Riječ je o đumbiru, ljutoj papričici i hrenu.

Sve su tri vrlo snažnih okusa te nam se prilikom konzumiranja to vidi i na licu. U njihovoj "prgavosti" je i njihova najveća snaga kojom nas štite.

ĐUMBIR. Svakodnevno ispijanje čaja od đumbira osigurat će nam lakše disanje, ali i smanjiti apetit i pokrenuti probavu.

Đumbir je podrijetlom je iz Kine, prepoznatljivog je izgleda, tisućama godina ljudi iskorištavaju njegovu ljekovitost, a olakšat će vam kašalj, suzbiti gripu i djelovati antibakterijski kod raznih upala u organizmu.

Izmiksate li njegov korijen i namažete čelo, proći će vas i najteža glavobolja, a kako biste ga uvijek imali u svom domu, kupljeni korijen đumbira nasjeckajte na manje dijelove i posadite u zemlju. Svakodnevnim zalijevanjem te čuvanjem na hladnom i tamnom mjestu osigurat ćete si ovu čudesnu biljku tijekom cijele godine.

LJUTA PAPRIČICA. Želite li se pak preventivno zaštiti, pripremite ljuti med koji ćete uzimati svako jutro natašte (osim u slučaju bolnog želuca). Dvije sušene, ljute papričice prelijte sa 2 dl meda i kuhajte dvadesetak minuta na blagoj vatri. Dobiveni med ohladite te ga spremite u malu staklenku i obavezno označite. Čuvajte u hladnjaku.

Ljuta papričica sadrži prirodni alkaloid, kapsaicin koji joj osim ljutine da je ljekovita svojstva, pa ova žestoka namirnica spada u skupinu najzdravijih na svijetu.

HREN. Treća snažna biljka je i ona najprgavija - hren. Odličan je nariban uz kuhanu govedinu, ali uzmete li ga u većoj količini, točnije više od 0,8 dl soka, može izazvati povraćanje. Stoga, oprezno s lijekom koji je dokazano snažan u borbi protiv gripe i prehlade. Ako ste osjetljiviji, svakako ga radije koristite za inhaliranje sinusa tako da u proključalu vodu stavite komad hrena te glavu prekrijete ručnikom. Najbolje je hrenovu paru udisati prije odlaska na počinak.

Hren je potrebno čuvati na hladnom mjestu, rok trajanja mu je i do šest mjeseci. Tijekom pripreme gulite ga što tanje, kako biste skinuli samo koru. Prije usitnjavanja pustite da ga odstoji u hladnjaku 24 sata.

Foto: iStock
Ako ste ovog ljeta propustili nabrati bazgu, sjetite se ovog recepta iduće sezone.


Bazga za sladokusce

Sladokusci će doći na svoje s plodovima bazge. Kiselkasto-slatkaste bobice suzbijaju virus gripe. Beru se ljeti, a od svježih bobica pripremaju se kompoti, sokovi, džemovi. Sadrže organske kiseline, minerale, pektin te ljekovito eterično ulje koje je najvažniji sastojak ovog slatkog lijeka. Dodate li prokuhanom iscijeđenom soku žlicu meda i malo limuna, imat ćete zdrav napitak koji će vam čuvati krvne žile, štititi vas od viroze, ali i zadovoljiti vaše okusne pupoljke.

Linker
18. travanj 2024 07:08