SHUTTERSTOCK
zdravlje

Trnci u stopalima mogu biti znak dijabetesa, ali i nedostatka jednog od najvažnijih vitamina

Što uzrokuje trnce u stopalima i kako si pomoći

Trnci u stopalima mogu biti uzrokovani ukliještenim živcem, mogu biti znak dijabetesa, nedostatka vitamina B12, nuspojava lijekova za kemoterapiju, znak relapsa kod multiple skleroze, a možete ih osjetiti i kada pijete previše alkohola. Također, osobe s ravnim stopalima izložene su većem riziku od pritiska na tibijalni živac, koji ulazi u dno stopala s unutarnje strane gležnja.


Mogućnosti liječenja su brojne, ali je važno otkriti uzrok

Ako imate trnce u stopalima koji traju više od tjedan dana, obratite se liječniku koji vam može pomoći u određivanju uzroka i uputiti vas specijalistu ako je potrebno. Ako ste dijabetičar, dijabetička periferna neuropatija liječi se kontrolom razine šećera u krvi i uzimanjem oralnih lijekova za simptome neuropatije. Imate li manjak vitamina B12, stanje će se popraviti kada u prehranu uključite više namirnica poput jaja, lososa, sira i mlijeka ili uzmete dodatke prehrani.

Fizikalna terapija, ciljane vježbe joge, lijekovi koji opuštaju mišiće ili operativni zahvat pomoći će kada su trnci posljedica ukliještenog živca u donjem dijelu leđa. Trnci u nogama često su posljedica kemoterapije, obično se nakon završetka terapije smanjuju, a ako se to ipak ne dogodi, liječnik će vam propisati lijekove na recept, uputiti vas na fizikalnu terapiju ili savjetovati da prakticirate metode opuštanja. Ponekad djeluju i protuupalni lijekovi te ulošci kod spuštenih stopala.

Linker
08. svibanj 2024 16:46