FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
Tulumari odmorno

Trikovi koji svaki put pale: evo kako najlakše možete ublažiti ljetni mamurluk

Ljeto je vrijeme kada uživamo u druženjima pod vedrim nebom, a ona često znaju trajati do ranih jutarnjih sati. Ostati odmoran drugi dan je pothvat koji nije uvijek lako ostvariti, no postoje mali trikovi uz koje lakše možemo prebroditi tih nekoliko izgubljenih sati sna

Ljeto je često sinonim za sezonu zabava i druženja, a nažalost i za mamurluk. To je vrijeme kada se većina nas odluči malo počastiti (i to s pravom!) - ali duge noći i ljetno sunce može uzeti svoj danak. Drugi dan smo mamurni (medicinski izraz za mamurluk je veisalgia), a to je zbog načina na koji alkohol utječe na hidrataciju, spavanje, razinu šećera u krvi, iritaciju crijeva i na psihološke čimbenike.

Želite li znati kako izliječiti mamurluk? Iako je prevencija ključna, evo najboljih strategija za smanjenje simptoma mamurluka.


1. Pijte manje

Poznavanje sigurnih granica je početna točka, a koliko god zvučalo otrcano, učinkovito je. Trenutne smjernice za smanjenje rizika povezanog s alkoholom preporučuju da pijemo ne više od dva standardna pića u bilo kojem danu, a ne više od četiri u bilo kojoj prilici. Što više alkohola konzumiramo, mamurluk će biti gori. Kako starimo, naša tolerancija na alkohol i utjecaji čimbenika koji vjerojatno uzrokuju mamurluk također se mijenjaju - stoga je važno da ublažimo koliko pijemo kako vrijeme prolazi.

image
FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK


2. Ostanite hidrirani i pravilno jedite

Pijenje puno vode prije, za vrijeme i nakon alkoholnih pića može smanjiti dehidraciju, koja je odgovorna za simptome mamurluka, a ako prije tulumarenja pojedemo nešto masnije i s više ugljikohidrata možemo usporiti apsorpciju alkohola.


3. Šalica mlijeka prije konzumacije alkohola

Liječnici preporučuju da je najbolje popiti čašu vode prije konzumacije bilo kakvog alkohola. Neki kažu da dobar učinak ima i šalica mlijeka. Organizmu će dati potrebnu tekućinu, ali i pomoći u podizanju razine šećera u krvi. Mlijeko je također antidiuretik, što znači da nećete toliko mokriti. Mlijeko je alkalno pa može spriječiti upalu želuca zbog pretjerane kiselosti.


4. Odaberite što pijete

Neke teorije istraživale su različite aditive u alkoholima i njihov utjecaj na mamurluk. Kongeneri su proizvodi u alkoholu koji su pokazali neke veze s lošijim mamurlukom, a njihova količina ovisi o izvornim izvorima šećera ili ugljikohidrata koji se koriste za izradu alkohola (žitarica za pivo ili grožđe za vino). Kongeneri napitcima daju određeni okus i aromu, a neke su istraživanja pokazala da ih ima manje u primjerice ginu i votki, i da mamurluk može biti manje s tim pićima. Međutim, kao i uvijek, najvažniji čimbenik nije ono što pijemo, već koliko i kako pijemo.


5. Čaj od đumbira za dan poslije

U napitak dodajte med i sok od limuna. Pijte kroz jutro. Đumbir ublažava vrtoglavicu, glavobolju i bol u trbuhu.


6. Voćni detoks spašava stvar

Izmiksajte bananu, sok od naranče, šaku borovnica i malo meda. Organizam ćete opskrbiti potrebnom energijom, vitaminima i mineralima te će vam to dati snage za ostatak dana.


7. 'Power nap'

Naravno da alkohol i noćni izlasci utječu na naš san - osim što ostajemo budni do kasno, alkohol mijenja kvalitetu našeg sna. Nakon burne noći dopustite sebi 'power nap' od 20 minuta koji će držati organizam budnim do sljedeće noći. I udoban madrac čini ogromnu razliku kada na raspolaganju imamo samo nekoliko sati sna.

image
FOTOGRAFIJE: PROMO

Dormeo madraci, pružaju optimalan položaj kod spavanja i tako osiguravaju kvalitetan san te jamče da ćete se buditi sa smiješkom. To zna i popularni pjevač Jole koji često zna 'feštati' do jutra. I on bira svoj Dormeo, a ugrabite priliku i vi - odabrani madraci dostupni su uz 20% popusta do 30. kolovoza.

Linker
23. travanj 2024 09:22