Svi znamo da se burger i čaša pive sjajno nadopunjuju, no imate li problem s trigliceridima, bez obzira na godine, probajte njihovu konzumaciju svesti na jednom mjesečno.
 Foto: iStock
DOSJE: KOLESTEROL

Trigliceridi nisu nevažni, 'dovedite ih u red' promjenom životnih navika

Za razliku od kolesterola, pojavljuju se i u mastima biljnog porijekla. U pravilu, kada su trigliceridi povišeni, “dobar” HDL kolesterol je snižen, što nije dobro.

Piše: dr. Sonja Frančula Zaninović, spec. interne medicine i subspec. kardiologije


Trigliceridi se, kao i kolesterol, unose u organizam prehranom, posebno konzumiranjem jaja, mliječnih proizvoda, mesa i drugih životinjskih proizvoda. No, trigliceridi se, za razliku od kolesterola, pojavljuju i u mastima biljnog porijekla. U organizmu se većim dijelom nakupljaju u masnom tkivu i manjim se dijelom nalaze u krvi.

Veza triglicerida i kolesterola

Oni su jedan od važnih izvora energije potrebne za funkciju organizma, osobito pri tjelesnim aktivnostima i gladovanju. Veza triglicerida i kolesterola dokazana je istraživanjima: kada su trigliceridi povišeni, HDL kolesterol je snižen.

Povišena razina triglicerida (hipertrigliceridemija) može biti genetski uzrokovana, no češće je posljedica loših životnih navika kao što su debljina, alkoholizam, manjak tjelesne aktivnosti, a javlja se i kao posljedica dijabetesa tipa 2, metaboličkih poremećaja ili uzimanja nekih lijekova. U većini slučajeva visoki trigliceridi ne izazivaju nikakve simptome i baš zato mogu doseći jako visoke razine.

Više je istraživanja dokazalo uzročnu povezanost hipertrigliceridemije s nastankom srčano-žilnih bolesti, jer povišena razina triglicerida ubrzava aterosklerozu i može dovesti do srčanog ili moždanog udara, periferne bolesti arterija i nagle smrti. U najnovijim europskim smjernicama za liječenje dislipidemija (2011.) iznesene su preporuke kako postupiti u liječenju.

Živite li zdravo?

Prvo i osnovno je promijeniti loše životne navike, jer se zdravim životnim stilom može postići smanjenje triglicerida u krvi za 50 posto. U slučajevima kad se promjenama loših životnih navika ne uspiju postići ciljne vrijednosti triglicerida, propisuju se lijekovi (statini, fibrati, gemfibrozil, niacin, esteri omega 3-masnih kiselina), a oni su nužni svim bolesnicima s metaboličkim sindromom ili dijabetesom tipa 2.

Foto: iStock
Svaki oblik tjelesne aktivnosti je dobrodošao - plešite, trčite, hodajte, planinarite, meditirajte...

Evo što možete sami učiniti:

  1. postići i održavati optimalnu tjelesnu težinu,
  2. apstinirati od alkohola,
  3. usvojiti zdrave prehrambene navike: smanjiti unos šećera, povećati unos omega-3 masnih kiselina, povećati unos vlakana u prehrani, a izbjegavati transmasne kiseline, kojih ima u gotovim jelima i pekarskim proizvodima,
  4. svakodnevno se baviti umjerenom aerobnom tjelesnom aktivnosti minimalno 30-60 minuta.

Dobro je znati!

Normalna razina triglicerida u krvi je < 1,7 mmol/l, optimalno je manje od 1,1 mmol/l. Prema razini triglicerida u krvi hipertrigliceridemiju dijelimo u nekoliko stupnjeva:

  • GRANIČNO POVEĆANA 1,7-2,3 mmol/l
  • UMJERENO VISOKA 2,3-5,7 mmol/l
  • VRLO VISOKA 5,7-10 mmol/l
  • EKSTREMNO VISOKA >10 mmol/l (visok rizik upale gušterače)


Hrana kao lijek

U prehranu uvrstite što više ovih namirnica jer snižavaju trigliceride

VOĆE: svježe voće (ne voćni sokovi jer uglavnom imaju povišenu razinu šećera)

POVRĆE: dnevno se preporučuje konzumirati tri ili više porcija svježeg ili zamrznutog povrća

KRUH I ŽITARICE: izabrati cjelovite žitarice - integralni kruh, krekeri, nezašećerene žitne pahuljice za doručak, zobena kaša, u prehranu treba uključiti i druge integralne žitarice kao što su amarant, proso, kvinoja, ječam i heljda

VLAKNASTA HRANA: povrće, integralne žitarice, grahorice, voće

PROTEINI: nemasno krto meso, meso peradi bez kože, jaja i bjelanjak, kuhane leguminoze (grah, grašak, leća), orašasti plodovi, niskomasni sojini proizvodi; ribu treba jesti najmanje dvaput tjedno

MLIJEČNI PROIZVODI: koristiti mlijeko sa 1% mliječne masti, jogurte s manje masnoća, sojine prerađevine, sojin sir

MASNOĆE: 1 žličica maslinova ulja dnevno, 1/4 šalice orašastog voća (badem, orah, lješnjak, kikiriki).

Foto: iStock
Neka se na vašem tanjuru čim češće nađu voće, povrće, cjelovite žitarice, namirnice bogate vlaknima i zdrave masnoće.

OVU HRANU IZBJEGAVAJTE JER POVISUJE TRIGLICERIDE

  • ALKOHOL: pivo, vino, žestoka pića
  • ZASIĆENE MASNOĆE: životinjske masnoće (loj, maslac), sva pržena hrana, punomasno mlijeko, sir, vrhnje, masno meso, fast food
  • TRANSMASTI: hidrogenirane biljne masti (margarin, pržena hrana, fast food, gotove slastice - kolači, torte, pite, krekeri...)
  • ŠEĆER: konzumni šećer, marmelada, džem, bomboni, deserti kao što su torte, kolači, sladoled
  • SVA ZASLAĐENA PIĆA, GAZIRANA PIĆA
  • ŠKROB I ŠKROBNA HRANA: peciva, tjestenina, riža, krumpir, pizza, kokice, čips (ova se hrana može jesti, ali u malim porcijama zbog škrobne gustoće, poželjno je koristiti integralne oblike namirnica koje sadrže škrob).

Linker
06. ožujak 2024 04:00