Ovaj sindrom može biti vidljiv i na licu.

 SHUTTERSTOCK
Žensko zdravlje

Tri znaka na licu koji upozoravaju na policistične jajnike

Liječenje ovisi o dobi žene, poremećaju ciklusa, razini inzulina, pretilosti i želji za trudnoćom, a provodi se u suradnji s više specijalista (endokrinolog, ginekolog i dermatolog)

Sindrom policističnih jajnika (PCOS, engl. polycystic ovary syndrome)) stanje je koje uzrokuje hormonske neravnoteže i probleme s metabolizmom. Često je nasljedan, a točan uzrok sindroma policističnih jajnika nije poznat. Ipak, u posljednje se vrijeme sve češće povezuje s poremećajem u lučenju inzulina, hormona koji kontrolira razinu šećera u krvi. Stoga mnoge žene s PCOS-om imaju inzulinsku rezistenciju, koja je i osnovni mehanizam koji dovodi do nastanka šećerne bolesti tipa 2. Uz to, povećane vrijednosti inzulina stimuliraju jajnike koji počinju proizvoditi muški hormon testosteron. On je, pak, „zaslužan” za tri simptoma PCOS-a koja su vidljiva na licu:

* pojava akni

* pojačana dlakavost

* eventualno gubitak (prorjeđivanje) kose

Ostali simptomi karakteristični za sindrom policističnih jajnika uključuju:

* nepravilna menstrualna razdoblja

* višak androgena

* policistični jajnici - jajnici se povećavaju i sadrže mnogo folikula koje okružuju jaja. Unatoč imenu, ako imate PCOS, zapravo nemate ciste.

Ključna je prehrana

Kada imate PCOS i inzulinsku neravnotežu prehrana je ključna. Potrebno je smanjiti šećer i druge rafinirane i prerađene proizvode. Određeni lijekovi mogu pomoći smiriti upalu i utjecati na ublažavanje akni, a iako je mršavljenje teže onima koje imaju PCOS, prehrana temeljena na biljnim namirnicama svakako je bolji izbor.

Evo što se savjetuje jesti ako imate PCOS:

* prirodna, neprerađena hrana

* hrana s visokim udjelom vlakana

* masna riba (losos, tuna, srdele i skuša)

* kelj, špinat i drugo lisnato zeleno povrće

* tamnocrveno voće (crveno grožđe, borovnice, kupine i trešnje)

* brokula i cvjetača

* grah, leća i ostale mahunarke

* zdrave masti poput maslinovog ulja

* orašasti plodovi

* umjereno tamnu čokoladu

* začini, kao što su kurkuma i cimet.

PCOS i trudnoća

Liječenje PCOS-a ovisi o dobi žene, poremećaju ciklusa, razini inzulina, pretilosti i želji za trudnoćom, a provodi se u suradnji s više specijalista (endokrinolog, ginekolog i dermatolog).

Uz liječenje, većina žena s PCOS-om može zatrudnjeti i većina se može uspješno liječiti kratkotrajnim uzimanjem tableta na početku svakog ciklusa. Ako tablete nisu uspješne, izbor su injekcije ili IVF tretman. U slučaju da žena ne želi trudnoću, a ima problema s pojačanom dlakavošću i aknama uspješna je terapija kontracepcijskim tabletama koje sadrže tzv. antiandrogene. Akne se liječe u suradnji s dermatologom. Za povišenu razinu inzulina i poremećenu toleranciju glukoze dobri rezultati postižu se dobro reguliranom prehranom, redovitim umjerenim vježbanjem i primjenom metformina uz nadzor endokrinologa.

Postoji i operativna metoda ublažavanja simptoma, tzv. drilling, prilikom koje se otvaraju folikuli jajnika i prekida njihova funkcija (stvaranje muških spolnih hormona). Djelotvornost je nažalost privremena.

Linker
23. ožujak 2024 12:26