SHUTTERSTOCK
posebna kombinacija

Tri začina koja mogu spriječiti kognitivno propadanje - koristite li ih uopće?

Mogu pomoći u prevenciji brojnih kroničnih bolesti do kojih dolazi sa starenjem, uključujući i neurodegenerativne bolesti i demenciju

Postoji razlog zašto su začini i ljekovito bilje visoko cijenjeni tisućama godinama kao prirodna medicina. Ti ključni igrači imaju moćne protuupalne i antioksidantne učinke koji mogu pomoći kod niza zdravstvenih problema - od oslabljenog imuniteta i kožnih problema do slabljenja kognitivnih funkcija. Što se tiče ovog posljednjeg, novo istraživanje, objavljeno u stručnom časopisu Molecules, otkrilo je da konzumiranje posebne kombinacije triju začina može pomoći u prevenciji brojnih kroničnih bolesti do kojih dolazi sa starenjem, uključujući i neurodegenerativne bolesti i demenciju.


Začinski trio za dugotrajno kognitivno zdravlje

Upala leži u korijenu mnogih zdravstvenih problema, uključujući i zdravlje mozga. Naime, upalni odgovor dovodi do stvaranja slobodnih radikala koji zatim mogu dovesti do oksidativnog stresa te s vremenom izazvati oštećenja na stanicama.

- Bolesti povezane sa starenjem često su uzrokovane upalnim procesima - kaže dr. Yufang Lin, stručnjak za integrativnu medicinu s Klinike Cleveland. No, antioksidansi mogu neutralizirati te slobodne radikale te tako zaustaviti upalu. Dakle, opskrbiti svoje tijelo namirnicama koje obiluju antioksidansima i protuupalnim sastojcima je odlična ideja, a prema spomenutom istraživanju, najbolje rezultate postići ćete kombinacijom kurkume, đumbira i kardamoma. Svaki od tih začina sadrži bioaktivne tvari koje jačaju protuupalne učinke.

Na primjer, istraživanje potvrđuje da đumbir može blokirati tumorski faktor nekroze alfa (TNF alfa), moćnu upalnu kemikaliju, kao i upalni enzim COX-2. Uz to, ima zaštitno djelovanje protiv amiloid beta proteina koji je ključan za razvoj Alzheimerove bolesti. Za kurkumin, koji je glavna bioaktivna tvar u kurkumi, otkriveno je da blokira NF-kB, molekulu koja se probija u stanice i aktivira gene koji dovode do upale. Na kraju, tu je i kardamom koji, prema spomenutom istraživanju, aktivira određene antioksidanse u tijelu, poput glutationa, te sprečava stvaranje Aβ42, biomarkera povezanog s Alzheimerovom bolešću.

image
SHUTTERSTOCK

Koliko je dovoljno

I sada dolazimo do kvake: naime, trebali biste svakodnevno unijeti u organizam veliku količinu tih začina kako biste u potpunosti iskoristili sve dobrobiti bioaktivnih tvari koje sadrže. Autori studije ističu da treba optimizirati bioraspoloživost tih tvari er ih ne jede i ne probavlja svatko na isti način. Stoga su potrebna daljnja istraživanja kako bi se utvrdila koja je optimalna koncentracija i doza za postizanje željenih učinaka na zdravlje. Nažalost, ne postoje preporučene dnevne doze za ljekovito bilje (kao što postoje za esencijalne makronutrijente i mikronutrijente).

No, kad je riječ o kurkumi, istraživanje ukazuje da je raspon od 500 do 1000 miligrama i više dnevno zdrav i učinkovit, ovisno o porijeklu kurkume, bioraspoloživosti i željenog učinka na zdravlje. U istraživanju se navodi i da se apsorpcija kurkumina povećava 10 puta kad se konzumira zajedno s piperinom, fitonutrijentom prisutnom u crnom papru. Dakle, bilo bi dobro da na popis začina koje trebate kupiti, uvrstite i crni papar. U svakom slučaju, procjenjuje se da 1 čajna žličica kurkume sadrži oko 200 mg kurkumina, no želite li zaista postići dobrobiti koje donosi spomenuta dnevna doza, možda bi bilo dobro da u prehranu uvedete suplement umjesto da sami pokušavate unijeti dovoljnu količinu začina u organizam. Na tržištu postoji velik broj suplemenata s kurkuminom, od kojih mnogi uključuju i korijen đumbira i piperin, čime se znatno povećava učinkovitost suplementa.

Linker
30. travanj 2024 10:29