GETTY IMAGES
JESTE LI ZNALI

Tri uzroka glavobolje koje možete sasvim jednostavno spriječiti

Oni koji često imaju glavobolje, jako dobro znaju i koliko muke može zadati

Glavobolju smo gotovo svi osjetili barem jednom u životu i uvijek nas izbace iz kolotečine, a ako su česte i jake, glavobolje mogu znatno utjecati na našu kvalitetu života.

Donosimo tri najčešća uzročnika glavobolje koje možete jednostavno spriječiti prije nego vam zadaju još više problema:

1. STRES

Napetost u mišićima ramena, vrata i glave može izazvati tzv. tenzijsku glavobolju koja se pojavljuje kao reakcija tijela na stres i tjeskobu. Kako biste spriječili ovu vrstu glavobolje, pokušajte usavršiti neku od tehnika samopomoći i upravljanja stresom. Sjajan izbor su meditacija i duboko disanje, a kad god ste u mogućnosti izađite u prirodu, na sunce.

2. DEHIDRACIJA

Dehidracija je također jedan o čestih uzroka ovog problema. Ljudsko tijelo sastoji se od 60% vode i oslanja se na vodu za obavljanje osnovnih funkcija. Iz tog razloga imalo značajniji gubitak vode može prouzročiti probleme. Izražena dehidracija može dovesti do pojave ubrzanog rada srca, pada koncentracije, lošeg raspoloženja, glavobolje... Dovoljan unos tekućine može spriječiti neželjene posljedice, a određene preporuke za unos vode preporučuju dnevni unos oko 3 litre vode za muškarce i 2 litre za žene.

3. MANJAK SNA

Neispavanost također može biti uzrok glavobolje. Ako primijetite da se vaše glavobolje pojavljuju uvijek u isto vrijeme otkako spavate manje nego inače, možda ste pronašli svoj okidač. Kako biste normalno funkcionirali vašem tijelu treba 7 do 8 sati sna.

KAKO JE LIJEČITI

Glavobolja je vrsta boli koja ima velik broj mogućih uzročnika od kojih je na neke moguće samostalno utjecati i na vrijeme ju prevenirati.

Glavobolje se liječe analgeticima, a jedan od najčešćih izbora je paracetamol, koji se može kupiti bez liječničkog recepta. Kod glavobolje je, kao i kod drugih bolova, poželjno reagirati čim osjetite bol.

Uzmite Lekadol koji, zahvaljujući djelatnoj tvari paracetamolu, može suzbiti tu neugodnu bol. S obzirom na to da ima relativno rijetke nuspojave ako se uzima na preporučeni način doziranja, poželjan je kao sastavni dio svake kućne i putne ljekarne. Optimalno doziranje je od 500 do 1000 mg za maksimalni učinak na bol.

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

Sponzorirani članak.

Izvori:

What is causing this headache? Dostupno na: https://www.medicalnewstoday.com/articles/73936#causes, pristupljeno 10.2020.

10 Types of Headaches and How to Treat Them. Dostupno na: https://www.healthline.com/health/headache/types-of-headaches, pristupljeno 10.2020.

Top 7 reasons you have a headache. Dostupno na: https://www.health.harvard.edu/diseases-and-conditions/top-7-reasons-you-have-a-headache, pristupljeno 10.2020.

Water: How much should you drink every day?. Dostupno na: https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/water/art-20044256, pristupljeno 10.2020.

How to recognize a dehydration headache. Dostupno na: https://www.medicalnewstoday.com/articles/317511, pristupljeno 10.2020.

Sleep Disorders and Headache. Dostupno na: https://americanmigrainefoundation.org/resource-library/sleep/, pristupljeno 10.2020.

Sažetak opisa svojstava lijeka Lekadol. Dostupno na: www.halmed.hr

Linker
18. travanj 2024 23:41