SHUTTERSTOCK
Sponzorirani sadržaj
Sponzorirani sadržaj
Nema lijeka

Tri pitanja otkrivaju bolujete li od neugodne bolesti koja pogađa skoro pola milijuna Hrvata

16. svibanj 2022.
Prije definiranja terapije, liječnik treba postaviti dijagnozu temeljenu na iscrpnoj i detaljnoj anamnezi što može potrajati neko vrijeme

Migrena pogađa svaku sedmu osobu na svijetu, a od nje pati i oko 400.000 hrvatskih građana.

Iako nisu dostupni egzaktni podaci za Republiku Hrvatsku, procjenjuje se da velik broj osoba s migrenom ne traži pomoć liječnika nego se samostalno liječi. Prema podacima nekih istraživanja, liječnika nikada nije posjetila gotovo polovica ispitanika s glavoboljom i čak 36,3 posto ispitanika s migrenom. Sukladno tome, za pretpostaviti je da je brojka od gotovo pola milijuna dijagnosticiranih migrena u Hrvata možda puno veća.

Primjenom adekvatnih terapijskih postupaka i lijekova, simptomi migrenske glavobolje mogu se ublažiti pa čak i spriječiti njena pojava. No, prije definiranja terapije, liječnik treba postaviti dijagnozu temeljenu na iscrpnoj i detaljnoj anamnezi i isključiti ostale vrste glavobolje. To može potrajati neko vrijeme jer uključuje i vođenje dnevnika migrene s ciljem da osoba jasnije prepozna što joj potiče pojavu migrene odnosno koji su „okidači“ za pojavu boli.

image
SHUTTERSTOCK

Iako uzroci migrene nisu do kraja razjašnjeni, čini se da genetika i čimbenici iz okoline igraju važnu ulogu. Istraživanja, naime, potvrđuju da znatno češće pogađa žene (prevalencija u žena 18,9 posto, u muškaraca 9,8 posto), a menstruacija, trudnoća i menopauza, kao i uporaba hormonske kontracepcije mogu utjecati na njenu pojavu. Studije također pokazuju i da svatko, u bilo kojoj životnoj dobi, može razviti migrenu, premda se prvi znakovi najčešće javljaju tijekom adolescencije, u periodu života kada nerijetko imamo lošiju higijenu sna i nepravilne prehrambene navike. Međutim, kako znati da je riječ o migreni, a ne o nekoj drugoj vrsti glavobolje? Kako uopće izgleda put dijagnosticiranja migrene i na koje se sve načine oboljele osobe mogu nositi sa strašnom boli? Odgovore donosimo u nastavku članka.

Put do dijagnoze

image
SHUTTERSTOCK

Za pravilno prepoznavanje, dijagnosticiranje i liječenje teške glavobolje izuzetno je važna suradnja bolesnika, liječnika obiteljske medicine i specijalista neurologa koji može, prema potrebi, propisati odgovarajuću terapiju. U samim počecima postavljanja dijagnoze, liječnik pomoću Liptonovih kriterija, odnosno tri ključna pitanja dobiva bitne informacije o oboljelom te pomoću njih saznaje je li riječ o migreni:

• Je li glavobolja ograničavala dnevne aktivnosti jedan ili više dana tijekom protekla tri mjeseca?

• Osjeća li osoba mučninu i/ili povraća tijekom glavobolje?

• Smeta li osobi svjetlo i/ili buka dok osjeća glavobolju?

U slučaju da osoba ima glavobolje koje traju između 4 i 72 sata te je pritom pozitivno odgovorila na barem dva odgovora, riječ je o migreni. Migrenska glavobolja jedna je od težih vrsta, a obično počinje s intenzivnom, pulsirajućom boli (osjećaj kao da srce kuca u glavi) u području jedne polovine glave. Nerijetko ju prati mučnina, povraćanje, osjetljivost na svjetlo, zvukove i mirise što može trajati od nekoliko sati pa do nekoliko dana. Kod nekih se ljudi, neposredno prije pojave migrenske glavobolje javlja takozvana aura, najčešće u trajanju od 10 do 30 minuta. Aura je svojevrsni znak upozorenja da slijedi migrena, javlja se kod otprilike 20 posto osoba, a očituje simptomima poremećaja vida poput treptećih svjetala, slijepih točaka, cik-cak linija, utrnulosti u rukama ili nogama te osjećaja čudnog mirisa.

Određivanje terapije

image
SHUTTERSTOCK

Nakon detaljnog uzimanja povijesti bolesti (anamneze) koja, uz tpostavljanje tri prethodno spomenuta pitanja obuhvaća i neka dodatna pitanja - kao primjerice kada, koliko i koji dio glave najviše boli te koji su dodatni simptomi uz jaku glavobolju - slijedi klinički pregled i, ukoliko to liječnik procijeni potrebnim, dodatne dijagnostičke pretrage. Na temelju svih prikupljenih informacija, određuje se terapija lijekom koji najviše odgovara pojedinoj osobi, uz preporuke o promjenama načina života i prehrane. U nekim slučajevima liječnik može preporučiti i druge metode liječenja kao što su npr. psihoterapija i akupunktura. Jedna od dostupnih opcija liječenja migrene u ljekarnama je fiksna kombinacija ibuprofena i paracetamola. Štoviše, paracetamol i ibuprofen su se već svaki zasebno pokazali kao odlični saveznici u borbi protiv blage do umjerene boli povezane s glavoboljom, menstrualnom boli, zuboboljom, simptomima prehlade i gripe te grloboljom, a njihovo kombiniranje u jednoj tableti pruža omogućava jači analgetski učinak nego kad se konzumiraju zasebno. Spoj ovih dviju molekula može se pronaći i na hrvatskom tržištu, i to u Lekofenu, lijeku iz Sandoza koji djeluje već nakon 15 minuta. Preporučena doza ovog potentnog analgetika, koji sadrži 500 mg paracetamola i 200 mg ibuprofena u jednoj tableti, je 1-2 tablete, najviše tri puta dnevno s razmakom od šest sati između uzimanja. Ove filmom obložene tablete djeluju i do osam sati, tako da odlično koriste za ublažavanje akutne boli koja može potrajati.

O glavobolji općenito

image
SHUTTERSTOCK

Premda većina ljudi tijekom života osjeti neku vrstu glavobolje, ne bole sve jednakim intenzitetom i ne javljaju se uvijek na istom mjestu. Općenito ih možemo podijeliti na primarne (jedino zdravstveno stanje, uzrok nepoznat) i sekundarne (simptom su neke druge bolesti) koje se mogu javljati uslijed infekcije, ozljede, problema s krvnim žilama ili visokim krvnim tlakom, ili neke druge bolesti, primjerice uslijed upale sinusa ili covid-19 bolesti. Dvije najčešće vrste primarne glavobolje su tenzijska glavobolja i migrena kod koje razlikujemo migrene bez ili s aurom.

Puno čimbenika utječe na pojavu glavobolje, a izdvojit ćemo nekoliko najčešćih „okidača“: glad, dehidracija, jaki zvučni ili vizualni podražaji, jaki mirisi, pušenje, prekomjerno uzimanje alkohola i/ili kofeina, promjene životnih navika i rutine, nedostatak sna odnosno poremećaji spavanja, stres, menstrualni ciklus, hormonske promjene i neki lijekovi. Za one sklone glavoboljama, iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar” savjetuju vođenje dnevnika glavobolje u kojem bolesnik treba identificirati i zabilježiti vlastite čimbenike koji potiču pojavu migrene ili neke druge vrste glavobolje. Uz navedeno, preporučuju i da osoba vodi zdrav način života s manje stresa, uz pravilnu prehranu i redoviti san te da izbjegava čimbenike rizika kada god je to moguće. Pravodobna identifikacija „okidača“ i pridržavanje preventivnih mjera mogu znatno poboljšati kvalitetu života kod oboljelih od migrene.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji sa Sandozom.

Izvori:

Medication for Migraines. Dostupno na: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279371/, pristupljeno u svibnju 2022.

Migrena nije samo bol. Dostupno na: https://stampar.hr/hr/novosti/migrena-nije-samo-bol-dan-migrene-21-ozujka-2022, pristupljeno u svibnju 2022.

Dan migrene. Dostupno na: https://www.hzjz.hr/aktualnosti/dan-migrene/, pristupljeno u svibnju 2022.

Migraine aura. Video. Dostupno na: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/migraine-with-aura/multimedia/migraine-aura/vid-20084707, pristupljeno u svibnju 2022.

Migraine With Aura. Dostupno na: https://www.webmd.com/migraines-headaches/what-is-a-migraine-with-aura, pristupljeno u svibnju 2022.

Migraine in Women: The Role of Hormones and Their Impact on Vascular Diseases. Dostupno na: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22367631/, pristupljeno u svibnju 2022.

How Migraine Evolves With Age. Dostupno na: https://americanheadachesociety.org/news/migraine-evolves-age/, pristupljeno u svibnju 2022.

Migraine. Dostupno na: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/migraine-headache/symptoms-causes/syc-20360201, pristupljeno u svibnju 2022.

Sažetak opisa svojstava lijeka Lekofen. Dostupno na: www.halmed.hr, pristupljeno u svibnju 2022.

Teme
Linker
17. ožujak 2023 09:48