A još su i ukusni

 SHUTTERSTOCK
manje kila

Tri najbolja smoothieja za mršavljenje u koje se nutricionisti kunu

Ova tri preukusna smoothieja mogu vam pomoći da se riješite nadutosti, smršavite i izbjegnete napadaje gladi

Ponekad smoothieji koje sami spravljamo doma uvjereni kako radimo nešto dobro za zdravlje i liniju mogu sadržavati toliko kalorija i dodanih šećera kao da ste pojeli zdjelicu keksa ili kolača. Naravno, smoothieji itekako mogu biti dio strategije za zdravlje te za postizanje i održavanje idealne tjelesne težine (ako je to ono čemu težite), ali samo ako se pripreme kako treba. Nutricionisti se slažu u tome da uklapanje nutritivno bogatih smoothieja u dnevni jelovnik može pomoći u sprečavanju debljanja tako što će zaustaviti napadaje gladi i eventualna prejedanja, kao i da mogu pospješiti mršavljenje zahvaljujući obilju vlakana koja pružaju osjećaj sitosti i proteinima koji pomažu u izgradnji mišića.

Prije nego što prijeđemo na recepte, treba podsjetiti da savršeni smoothie neće kao nekom čarolijom učiniti da vaši suvišni kilogrami nestanu. Želite li smršavjeti, morate se pozabaviti i s nizom drugih faktora koji imaju važnu ulogu u tjelesnoj težini, poput spavanja, stresa, hormona i raznih zdravstvenih problema. Samo ako na mršavljenje gledate holističkim pristupom možete se nadati učinkovitoj promjeni, ostvarenju cilja i održivim rezultatima. A sada, bilo da tražite pomoć u mršavljenju ili jednostavno trebate inspiraciju za ukusne i zdrave smoothieje iz kućne radinosti, proučite i isprobajte ova tri savršena recepta.


Smoothie od chia sjemenki i šumskog voća protiv „šlaufa”

image
SHUTTERSTOCK

- Ovaj kremasti napitak je nutritivno izuzetno moćan zahvaljujući dodatku chia sjemenki i šumskog voća po izboru. - Iako je super jednostavan za pripremu, ovaj je smoothie krcat proteinima i vlaknima koji će pomoći u suzbijanju gladi i učiniti vas sitim i zadovoljnim satima - kaže Erin Palinski-Wade, nutricionistica i autorica knjige Belly Fat Diet for Dummies. Dodaje i da omega 3 masne kiseline u chia sjemenkama pomažu u smanjenju razine hormona stresa te smanjuju upalu dok je šumsko voće bogato antioksidansima.

Sastojci:

  • 1 šalica nezaslađenog grčkog jogurta
  • 1 šalica smrznutog šumskog voća (borovnice, jagode, maline, kupine ili acai bobice)
  • 1 jušna žlica ekstrakta vanilije
  • 1 jušna žlica chia sjemenki
  • 1/2 šalice leda

U blenderu pomiješajte sve sastojke i uživajte!


Pikantno tropsko osvježenje

image
SHUTTERSTOCK

- Kapsaicin, aktivni sastojak prisutan u paprikama, djeluje kao blagi stimulator metabolizma - kaže Julieanna Hever, nutricionistica specijalizirana za vegetarijansku prehranu i autorica knjiga Vegiterranean Diet i The Complete Idiot‘s Guide to Plant-Based Nutrition. Kao dodatni plus tu je ananas koji ima diuretički učinak te pomaže tijelu da se riješi viška vode, a time i vama da se riješite nadutosti. Naravno, treba spomenuti i dragocjene fitokemikalije, vitamine i minerale prisutne u zelenom povrću.

Sastojci:

  • 1 šalica manga narezanog na komade
  • 1 šalica ananasa narezanog na komade
  • 1 i 1/2 šalice nezaslađene kokosove vode
  • 1 šalica lisnatog zelenog povrća (mladi špinat, kelj, blitva i sl.)
  • 1/4 šalice soka od limete
  • 1/4 čajne žličice kajenskog papra (po želji)

Sve sastojke stavite u blender i uključite.


Smoothie od vanilije i jagode za ravan trbuh

image
SHUTTERSTOCK

- Sa samo 250 kalorija, ovaj osvježavajući i izuzetno ukusan smoothie sadrži čak 18 grama proteina i 5 grama vlakana koja će vas držati sitim, opskrbiti vas energijom te održavati stabilnom razinu šećera u krvi - tvrde nutricionisti. Bogata i kremasta slatkoća ovog smoothieja odlična je da utaži želju za slatkim nastojite li izbjeći unos dodatnih kalorija iz nezdravih izvora. Jagode sadrže fitokemikaliju C3G koja može povećati proizvodnju adiponektina (koji ubrzava metabolizam masti) i leptina (koji suzbija osjećaj gladi).

Sastojci:

  • 1 četvrtina šalice bezmasnog grčkog jogurta
  • 220 g jagoda (ili borovnica)
  • 2 šalice nezaslađenog bademovog mlijeka s vanilijom
  • 1 banana
  • 1 čajna žličica cimeta

Dodajte polovicu svakog sastojka (jogurt, jagode i mlijeko) u blender i miješajte dok ne dobijete glatku smjesu. Zatim dodajte preostale sastojke i nastavite miksati dok smjesa ne postane glatka. (ovaj recept namijenjen je za 3 porcije pa podijelite s nekim ili zamrznite višak).

Linker
05. ožujak 2024 18:15