Za početak uvedite naviku da pete mažete hidratantnom kremom barem dva puta tjedno

 FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
Prirodna njega

Tri isprobane kućne kreme protiv suhih peta

Ako su vam pete u lošem stanju, neće biti dovoljne samo povremene kupke ili masaže. Potrebno im je barem cijeli jedan tjedan posvetiti posebnu pažnju, a onda povremenim tretmanima održavati hidrataciju i mekoću kože

Ovo možda zvuči smiješno, no ako su vam pete doista u lošem stanu uslijed dehidracije, neće biti dovoljne samo povremene kupke ili masaže. Potrebno im je barem cijeli jedan tjedan posvetiti posebnu pažnju, a onda povremenim tretmanima održavati optimalnu hidrataciju i mekoću kože. Za početak uvedite naviku da pete mažete hidratantnom kremom barem dva puta tjedno, i to ne samo u ovom posebnom tjednu nego i nakon toga. Odaberite guste i bogate kreme za vlaženje, po mogućnosti one koje sadrže neke agense s omekšavajućim djelovanjem, poput shea maslaca. Tijekom tjedan dana svaku večer prije spavanja priuštite svojim petama kupku: namačite stopala oko 10 minuta samo u vodi ili u vodi u koju ste dodali malo tekućeg sapuna ili, još bolje, maslinova ulja te ih zatim osušite nježno tapkajući ručnikom. Zatim blago istrljajte kožu peta plovućcem ili turpijom za pete i nakon toga nanesite domaću kremu za pete na bazi shea maslaca. Na kraju navucite par tankih pamučnih čarapa koje će pospješiti učinak hidratacije tijekom noći.

Krema s lavandom

Potrebno je 15 kapi esencijalnog ulja lavande, 1/2 šalice shea maslaca i 3/4 šalice kokosova ulja. U tavu stavite shea maslac i kokosovo ulje te zagrijte na laganoj vatri dok se sastojci ne rastope, a zatim dodajte ulje lavande. Ohladite i tom kremom masirajte pete svaku večer, zatim navucite čarape i ujutro se divite mekoj i nježnoj koži peta.

Krema od meda i mlijeka

Za ovu su kremu potrebne 2 jušne žlice mlijeka, šalica meda i sok pola naranče. Med i mlijeko zagrijte na laganoj vatri, dodajte sok od naranče i promiješajte, zatim sklonite s vatre i ostavite da se ohladi. Nanosite kremu na pete navečer, ostavite da djeluje oko 40 minuta i zatim isperite mlakom vodom.

Krema od limuna i đumbira

Potrebno je po 10 kapi esencijalnog ulja đumbira i limuna, 2 jušne žlice bademova ulja, 15 grama pčelinjeg voska, 15 grama kokosova ulja i 15 grama kakao maslaca. Vosak, kokosovo ulje i kakao maslac stavite u lonac na laganu vatru, zatim dodajte bademovo ulje i pričekajte da se sastojci rastope. Sklonite s vatre i dodajte esencijalna ulja, dobro promiješajte i spremite u staklenku. Nanosite na pete svaku večer prije spavanja.

Sve o prirodnoj njezi saznat ćete u novom broju magazina 100 posto prirodno, na kioscima je od četvrtka, 17. veljače.

Linker
20. travanj 2024 08:07