SHUTTERSTOCK
Dežurna ordinacija

Tresu mi se ruke, je li moguće da je to Parkinson?

Opis najviše govori za tzv. esencijalni tremor. To je najčešća bolest pokreta i benigna je, no ljudima smeta i izoliraju se zbog tremora

U posljednje vrijeme povremeno mi se tresu obje ruke. Prijatelji su mi rekli da bi to mogla biti Parkinsonova bolest. Je li to moguće, jer imam samo 30 godina? Nitko u mojoj obitelji nije imao takvih problema.

Rea S., Virovitica

Odgovara prof. dr. Vladimira Vuletić, neurolog:

image
DARKO TOMAS/CROPIX CROPIX

"Teško mi je prema vašem šturom opisu reći o čemu se radi jer niste objasnili ni kada vam se ruke najčešće tresu (u akciji, nekom položaju u mirovanju i sl.), niti je li to nastalo prvo na jednoj pa na drugoj ruci. Opis mi najviše govori za tzv. esencijalni tremor. To je najčešća bolest pokreta i benigna je, no ljudima smeta i izoliraju se zbog tremora. Kod Parkinsonove bolesti tremor se javlja u mirovanju i prvo nastaje na jednoj strani. Uz to postoje simptomi koji se dobrim neurološkim pregledom mogu potvrditi ili isključiti. Predlažem vam da se javite neurologu koji se bavi bolestima pokreta kako bi stekao uvid u cijelu sliku: uzet će anamnezu, pregledati vas i učiniti potrebne pretrage te postaviti ili isključiti dijagnozu i eventualno dati terapiju i savjet."

Svoja pitanja šaljite na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Odgovore objavljujemo u magazinu Doktor u kući, koji izlazi svaki prvi četvrtak u mjesecu te na našem portalu živim.hr.

Linker
19. travanj 2024 20:58