Bris nosa ubrzat će dijagnostiku i spriječiti nepotrebnu upotrebu antibiotika.
 Foto: iStock
Brzi test otkriva

Trebamo li zaista antibiotik?

Uskoro ćemo odgovor na to pitanje moći dobiti jednostavnim i jeftinim testom.

Trebamo li doista antibiotik, pitanje je koje nam je zasigurno svima barem jednom "prošlo kroz glavu, uskoro ćemo odgovor na to pitanje dobiti jednostavnim i jeftinim testom.

A odgovor leži u našem nosu, točnije u sluznici nosa.

Brža dijagnostika

Znanstvenici s američkog sveučilišta Duke u Durhamu identificirali su skupinu proteina koji se mogu koristiti za utvrđivanje virusne podloge prehlade ili gripe. Naime, kad se pronađu u određenoj količini u sluznici nosa koji curi ili upaljenog grla, ti proteini sa 86-postotnom sigurnošću potvrđuju da je riječ o virusnoj infekciji. Drugim riječima, da upotreba antibiotika nije potrebna niti bi bila učinkovita.

- Prije su znanstvenici bili usredotočeni na otkrivanje patogena koji uzrokuju infekciju u krvi ili na neke druge uzroke. No, naš pristup znači potpunu promjenu načina na koji se traži uzrok infekcije. Umjesto da tražimo patogene, mi proučavamo reakciju tijela na neki patogen - rekao je voditelj studije dr. Thomas Burke.

Imali su iste proteine u nosu

Za potrebe istraživanja znanstvenici su 88 zdravih odraslih osoba inficirali uobičajenim sojevima virusa koji uzrokuju prehladu ili gripu te su uzeli uzorke sekreta iz njihova nosa. Oni ispitanici koji su se razboljeli imali su skupinu istih 25 proteina u sekretu iz nosa, a to bi otkriće, prema riječima dr. Burkea, moglo dovesti do stvaranja brzog, neinvazivnog i jeftinog testa za infekcije gornjih dišnih puteva koji bi se mogli lako napraviti u ambulanti obiteljskog liječnika.

Brza dijagnoza virusne infekcije pomogla bi smanjenju nepotrebne i neopravdane upotrebe antibiotika te bi spriječila otpornost na antibiotike, koja je jedna od najvećih prijetnji javnom zdravlju i godišnje u Europi uzrokuje čak 25.000 smrtnih slučajeva.

Linker
19. travanj 2024 01:28