Sluh je osjetilo koje slabi s godinama; kod nekog ranije, kod nekog kasnije
 Getty Images/iStockphoto
Dežurna ordinacija

Trebam slušno pomagalo, koje da odaberem?

Pošto imate 42 godine i radno ste aktivni, preporučujem vam slušna pomagala koja idu kompletno u slušni kanal

Trebala bih početi nositi slušno pomagalo. Ne znam koje odabrati. Imam 42 godine, radno sam aktivna, imam dnevno po tri sastanka i važno mi je da dobro razumijem ljude oko sebe, što sve manje mogu. Prosječan prag sluha mi je 45 dB, i desno i lijevo.

Ljerka J., Zagreb



Odgovara prof. dr. Robert Trotić, otorinolaringolog:

Cropix


"U godinama ste kada prema nalazu vašeg tonskog audiograma (prag sluha je na 45 dB) trebate započeti slušnu amplifikaciju. Sluh je osjetilo koje nam slabi s godinama; kod nekog ranije, kod nekog kasnije. Oslabljeni sluh ne popravlja se spontano niti se osjetne stanice unutarnjeg uha regeneriraju. Možemo samo optimalnim pojačanjem slušnim pomagalima vratiti vaš prosječan prag sluha u razinu od 0 do 25 dB u optimalnom slušnom polju, što predstavlja uredno i dobro slušanje. Odmah trebate započeti nositi dva slušna pomagala, jer imate simetričan gubitak sluha i na desnom i na lijevom uhu, kako bi vaš mozak bio optimalno obostrano slušno stimuliran i tako nastavio zvučno prepoznavanje koje započinje u vašim ušima. Pošto ste već napravili tonski audiogram, morate još napraviti govorni audiogram i ispitivanje sluha u slobodnom prostoru na intenzitetu 65 dB u jednom od audioloških centara. Tu će se probno ispitati i slušna pomagala te odrediti vaša razumljivost s njima. Nakon toga vam se napiše audiološki nalaz i izdaje doznaka za slušna pomagala, jer s vašim pragom sluha imate pravo na slušna pomagala putem HZZO-a (prag sluha
vam je iznad 40 dB). Zatim odite u jedan od ovlaštenih slušnih centara i isprobajte neka od slušnih pomagala koja odgovaraju vašem medicinskom nalazu. Pošto imate 42 godine i radno ste aktivni, preporučujem vam slušna pomagala koja idu kompletno u slušni kanal, tzv. CIC digitalna kanalna slušna pomagala. Neće se vidjeti, a poslužit će vam za dobro slušanje i dobru razumljivost ljudi oko vas."

Linker
14. travanj 2024 17:03