SHUTTERSTOCK
Dežurna ordinacija

Treba li zbog gubitka kose otići na neke pretrage?

I muškarci i žene sve više gube kosu te gubitak počinje sve ranije

Imam 21 godinu i jako gubim kosu. Koje bih sve pretrage treba napraviti? Primijetila sam da i dosta mojih prijateljica i prijatelja ima sve manje kose.

Lana H., Zagreb

Odgovara dr. Ana Maletić, spec. plastične, rekonstrukcijske i estetske kirurgije:

image
NOVICA JANKOVIC 1

"U dobi od 20 godina oko 20 posto muškaraca ima neki od stupnjeva gubitka kose, a u dobi od 50 godina svaki drugi. Kod žena su ti postoci manji. Tendencija je da se ti postoci povećavaju, i muškarci i žene sve više gube kosu te gubitak počinje sve ranije. Prije propisivanja terapije potrebno je uzeti anamnezu (podatke o eventualnom bolestima, alergijama, lijekovima, navikama, gubitku kose u obitelji itd.) te pregledati vlasište trihoskopom. Po potrebi radimo i detaljan pregled kose i vlasišta uređajem TrichoLAB studio koji broji dlačice po kvadratnom centimetru te mjeri debljinu dlake i broj dlaka po folikularnoj jedinici na raznim dijelovima vlasišta. Nakon toga procjenjujemo je li potrebno raditi krvne nalaze i koje te ponekad radimo i biopsiju vlasišta (uzimamo uzorak vlasišta koji šaljemo na detaljnu analizu). Nakon toga određujemo koja bi terapija bila najbolji izbor."

Svoja pitanja šaljite na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Odgovore objavljujemo u magazinu Doktor u kući, koji izlazi svaki prvi četvrtak u mjesecu te na našem portalu živim.hr.

Linker
19. travanj 2024 11:04