Važno je ne prestati s naporima - treba ih modificirati
 Getty Images
Dežurna ordinacija

Treba li zbog dijagnoze skakačkog koljena prestati trenirati?

Čak i ako se odluči više ne baviti košarkom, bilo bi dobro sanirati bolno koljeno kako bi se mogao nastaviti baviti nekim drugim aktivnostima i podnositi napore na satovima tjelesnog

Moj sin (16) trenira košarku. Već neko vrijeme žali se na bolove u koljenu. Liječnik u klubu rekao mu je da se radi o skakačkom koljenu. Treba li prestati trenirati. Voli košarku, ali u ovim vremenima kada je zbog korone sve naopako možda bi i prihvatio da dalje ne trenira.

Maja A., Zagreb

Odgovara mr. dr. Željko Markovac, ortoped:

"Ako voli košarku, neka učini napor da se sanira problem skakačkog koljena. No, sanacija skakačkog koljena može potrajati. Pri tome je važno ne prestati s naporima - treba ih modificirati! Ako su bolovii oteklina preopterećenog hvatišta patelarnog ligamenta jaki, potrebna je inicijalna faza ograničenja opterećenja. Uz to je potrebno provesti terapiju, koja se sastoji od vježbi istezanja i procedura koje smanjuju otečenost i bol. Na treninzima je potrebno obratiti pažnju na vježbe istezanja i provođenje aktivnosti koje značajno ne pogoršavaju bolnost. Čak i ako se odluči više ne baviti košarkom, bilo bi dobro sanirati bolno koljeno kako bi se mogao nastaviti baviti nekim drugim aktivnostima i podnositi napore na satovima tjelesnog odgoja."

Linker
24. travanj 2024 04:08