Drugi puta kad vam netko počne filozofirati o vašim tetovažama, slobodno mu recite kako nema pojma
 Foto: iStock
Poboljšavaju imunitet

Tko kaže da su tetovaže loše?

Mnogi su mislili kako se uz oslikavanje tijela trajnom tintom vežu samo negativne posljedice, no najnovija istraživanja pokazuju suprotno, a evo i zašto.

Iako su tetovaže, od trenutka kada su prešle iz kontrakulture u dominantnu, okružene kontroverzama, podaci su pokazali kako tetovaža može biti itekako dobra za naš imunološki sustav.
Naime, javnost je dugi niz godina povezivala tetovaže s bolestima, a tu su reputaciju stekle zahvaljujući nehigijenskim uvjetima u nekadašnjim tattoo studijima, koji nisu toliko brinuli o svojim alatima. Međutim, nova studija napravljena na Sveučilištu u Alabami pokazala je da s tetoviranjem dolazi i neočekivana zdravstvena povlastica - značajno jačanje imuniteta.

Značajne razlike

Mjereći razinu antitijela - imunoglobulina A i hormona stresa - kortizola kod osoba koje su se prvi puta tetovirale i onih koje su to već nekoliko puta učinile, znanstvenici su došli do zanimljivog otkrića.
„Među sudionicima istraživanja koji su upravo napravili svoju prvu tetovažu, rastuće razine kortizola uzrokovale su veliki pad razina imunoglobulina A. No, osobama s više tetovaža razine imunoglobulina A pale se neznatno prije i nakon tetoviranja.“ objasnili su znanstvenici ističući kako je to zbog jačeg odgovora imunološkog sustava, prenosi Tech Times.

Obečavajući rezultati

Nakon odgovora na stres tetoviranja, tijelo se vraća u uravnoteženo stanje. Međutim, nakon opetovanog tetoviranja - što je opetovani stres - točka povratka tijela u ravnotežu se pomiče, sugerirajući da imunološki sustav jača.

Iako je studija napravljena na relativno malom uzorku, točnije 24 žene i pet muškarac starih između 18 i 47 godina, rezultati istraživanja obećavajući su za nastavak proučavanja imunološkog sustava. A vi sada znate što ćete reći svim onim pametnjakovićima koji vas tu i tamo "piknu" komentarom kako svoje zdravlje izlažete riziku svaki puta kad se odlučite ukrasiti tijelo trjnim crtežom...

Linker
15. travanj 2024 19:41