FOTOGRAFIJE: CROPIX
Novi Doktor u kući

Tko će nas liječiti? U 19 županija nedostaje liječnika obiteljske medicine

Na kioscima od srijede, 5. siječnja, novi broj najčitanijeg magazina za zdravlje

Pandemija koronavirusa stavila je pred obiteljske liječnike dosad neviđene zahtjeve, organizaciju posla i provođenje restriktivnih mjera, no kao da to nije dosta, još im slijedi provođenje Zakona o prometu, pri čemu će određivati kome uskratiti vozačku dozvolu. Uz to, kao struka propadaju jer je obiteljskih liječnika sve manje, a sve je slabiji i interes mladih liječnika za rad u ambulantama obiteljske medicine. Zašto je tako, s kojim se teretom nose i kako osnažiti njihovu struku, doznajte u novom Doktoru u kući koji izlazi u srijedu, 5. siječnja.

Zašto je obiteljskih liječnika sve manje? Zbog nemogućnosti stručnog usavršavanja, ali i zbog uvjeta rada, na natječaje za radna mjesta obiteljskih liječnika ne javljaju se zainteresirani liječnici ni u gradskim niti u ruralnim sredinama, a ne donose se nikakve stimulirajuće mjere koje bi potaknule zainteresiranost za obiteljsku medicinu kao temelj zdravstvene zaštite, kaže dr. Ines Balint.

Prijeti nam i velik odljev obiteljskih liječnika zbog odlaska u mirovinu. Uz više od 200 liječnika koji mogu odmah aktivirati mirovinu, njih 750 je starije od 60 godina i u mirovinu će za pet godina. Istovremeno, trenutno je na specijalizaciji za obiteljsku medicinu samo oko 150 liječnika. Već sada u 19 županija nedostaje obiteljskih liječnika.

Nemojte propustiti novi broj najčitanijeg magazina za zdravlje. Doktor u kući na kioscima je od srijede, 5. siječnja!

Linker
25. travanj 2024 06:24