FOTOGRAFIJE: CROPIX
Živim.hr
Živim.hr
Novi Doktor u kući

Tko će nas liječiti? U 19 županija nedostaje liječnika obiteljske medicine

03. siječanj 2022.
Na kioscima od srijede, 5. siječnja, novi broj najčitanijeg magazina za zdravlje

Pandemija koronavirusa stavila je pred obiteljske liječnike dosad neviđene zahtjeve, organizaciju posla i provođenje restriktivnih mjera, no kao da to nije dosta, još im slijedi provođenje Zakona o prometu, pri čemu će određivati kome uskratiti vozačku dozvolu. Uz to, kao struka propadaju jer je obiteljskih liječnika sve manje, a sve je slabiji i interes mladih liječnika za rad u ambulantama obiteljske medicine. Zašto je tako, s kojim se teretom nose i kako osnažiti njihovu struku, doznajte u novom Doktoru u kući koji izlazi u srijedu, 5. siječnja.

Zašto je obiteljskih liječnika sve manje? Zbog nemogućnosti stručnog usavršavanja, ali i zbog uvjeta rada, na natječaje za radna mjesta obiteljskih liječnika ne javljaju se zainteresirani liječnici ni u gradskim niti u ruralnim sredinama, a ne donose se nikakve stimulirajuće mjere koje bi potaknule zainteresiranost za obiteljsku medicinu kao temelj zdravstvene zaštite, kaže dr. Ines Balint.

Prijeti nam i velik odljev obiteljskih liječnika zbog odlaska u mirovinu. Uz više od 200 liječnika koji mogu odmah aktivirati mirovinu, njih 750 je starije od 60 godina i u mirovinu će za pet godina. Istovremeno, trenutno je na specijalizaciji za obiteljsku medicinu samo oko 150 liječnika. Već sada u 19 županija nedostaje obiteljskih liječnika.

Nemojte propustiti novi broj najčitanijeg magazina za zdravlje. Doktor u kući na kioscima je od srijede, 5. siječnja!

Teme
Linker
26. lipanj 2022 19:52