Getty Images
jeste li znali

TKO BI REKAO Svaka nosnica ima svoju ulogu

Kao što imamo dva oka i dva uha, i naš organ njuha podijeljen je na dva dijela.

Par očiju omogućuje nam da svijet vidimo trodimenzionalno, s dva uha sposobni smo otkriti odakle zvuk dolazi, a čini se da je svaka od nosnica osjetljiva na različitu kvalitetu mirisa.


Emocionalni aspekti mirisa

Lijeva nosnica dijeli informacije s lijevom polutkom mozga, desna s desnom. Lijeva moždana polutka usmjerenija je na jezik, a desna na emocije i snalaženje u prostoru pa bi se moglo zaključiti da se desna polovica mozga bavi emocionalnim aspektima mirisa, dok je desna zadužena za njihovo identificiranje.

Neke su aktivnosti nosa iznenađujuće: primjerice, nosnice se izmjenjuju u svom djelovanju. Štoviše, svakog sata jedna od njih postaje “glavna” pa u tom periodu više dišemo na tu nosnicu. Kad se uzmu u obzir zadaci moždanih polutki, znanstvenici se bave idejom da bi se blokiranjem desne nosnice mogle poboljšati jezične sposobnosti, dok bi se zatvaranjem lijeve moglo unaprijediti snalaženje u prostoru.

Ta je dvojnost sveprisutna i kod disanja: u svakoj je jedinici vremena jedna nosnica širom otvorena, dok je druga jedva otvorena, zbog oticanja sluznice. Prema tome, ni naše olfaktorne sposobnosti nisu stabilne, promjenjive su i nejednake.

Linker
04. travanj 2024 20:00