Naglasak je stavljen na deset zdravih prehrambenih skupina koje potiču zdravlje mozga.
 Getty Images/iStockphoto
zdravlje

Tipovi prehrane koji mogu pomoći kod depresije, Alzheimera, moždanog, multiple, migrene...

Sve što trebate znati od MIND dijeti, ketogenoj i onoj bez glutena, mlijeka i jaja.

MIND dijeta - za bolje kognitivne sposobnosti

Poseban tip prehrane, nazvan MIND dijeta, osmišljen je tako da potiče zdravlje mozga i kognitivne sposobnosti te pomaže prevenirati Alzheimerovu bolest. To je kombinacija mediteranske i DASH dijete, obje su vrlo dobre i istražene, pogoduju kardiovaskularnom i općem zdravlju. Prema MIND dijeti izbjegava se hrana iz sljedećih pet skupina: crveno meso, maslac i margarin, sirevi, kolači i slatkiši, pržena i brza hrana.

Naglasak je u prehrani stavljen na deset zdravih prehrambenih skupina koje potiču zdravlje mozga.

To su:

● zeleno lisnato povrće

● sve ostalo povrće

● orašasti plodovi

● bobičasto voće

● grahorice

● cjelovite žitarice

● riba

● meso peradi

● maslinovo ulje

● vino

Svaki dan treba pojesti tri serviranja cjelovitih žitarica i povrća te popiti čašu vina. Za međuobrok uzimaju se orašasti plodovi, a svaki drugi dan valja pojesti pola šalice grahorica.

Dva puta tjedno jede se meso peradi i po pola šalice bobičastog voća. Riba se jede također najmanje dva puta tjedno. Glavna masnoća je maslinovo ulje.


Ketogena dijeta

Samo pod nadzorom Ketogena dijeta je način prehrane s visokim unosom masti i niskim unosom ugljikohidrata i proteina. Niz istraživanja potvrdio je da takva prehrana može biti značajna pomoć u terapiji epilepsije, a pokazala se djelotvornom i kod tumora na mozgu, Alzheimerove bolesti, depresije, moždanog udara, ozljeda glave, Parkinsonove bolesti, migrena, poremećaja spavanja, shizofrenije, tjeskobe, poremećaja pažnje, razdražljivosti...

- Klasična ketogena dijeta temelji se na točno određenom omjeru masti i ugljikohidrata koji je obično 2:1 ili čak 4:1. Činjenica je da dobivamo više energije po molekuli masnoće nego po molekuli šećera. Ketogena dijeta stimulira produkciju ketonskih tijela u gladovanju koja su savršeno gorivo za tijelo, za razliku od glukoze koja zapravo skraćuje životni mozak rade barem 25 posto učinkovitije na ketonima nego na šećeru u krvi - rekla je neurologinja prof. dr. Vanja Bašić Kes.

Vrlo je važno provoditi ketogenu dijetu pod strogim nadzorom liječnika i dijetetičara jer i najmanja odstupanja mogu uzrokovati neželjene učinke. Cilj je ove prehrane uspostaviti ketozu, pri čemu se mora paziti na adekvatan unos vode i pratiti potrebne biokemijske parametre.

Nakon što je uspostavljena ketoza, počinje se s kalorijskim unosom, s tim da se broj kalorija povećava za 1/3 u svakom drugom obroku sve dok se ne postigne predviđeni omjer 4:1 (4 g masti/1 g proteina i ugljikohidrata). Dnevni kalorijski unos izračunava se tako da se održi idealna tjelesna težina svakog oboljelog.


Protokol Terry Wahls

Bez glutena, mlijeka i jaja Američka sveučilišna profesorica i liječnica dr. Terry Wahls osmislila je način prehrane pogodan za oboljele od multiple skleroze, od koje je i sama oboljela. Temelji se na paleo prehrani, nema glutena, mliječnih proizvoda ni jaja. Preporučeni tip prehrane je najmanje devet šalica organskog povrća i voća svaki dan. Tri šalice čini lisnato zeleno povrće, jer je puno vitamina A, C, K, B i minerala.

Tri šalice čini povrće bogato sumporom, što uključuje kupus, brokulu, cvjetaču, repu, luk, gljive i šparoge, jer su sumporni spojevi dobri u podržavanju uklanjanja toksina i stvaranju neurotransmitera. Još tri šalice čini šareno povrće i voće (idealno tri različite boje, svaki dan), jer je puno antioksidansa.

Jede se sirovo ili kratko kuhano na pari. U svakom obroku treba biti i kvalitetnih proteina bogatih omega-3 masnim kiselinama kao što su divlji losos ili haringa i meso životinja hranjenih ispašom. Konzumiraju se i zdrava ulja poput kokosovog, maslinovog, lanenog ili konopljinog ulja. Žitarice se ne jedu ili se jedu iznimno male količine bezglutenskih žitarica (amarant, kvinoja).

Linker
22. travanj 2024 10:55