Foto: iStock
Opasnost iz igle

Tinta za tetoviranje može ugroziti zdravlje

Problem je u tome što tinte ne prolaze kontrolu kao i sve druge tvari koje prodiru u krv i tijelo poput lijekova i hrane.

Tinta za tetoviranje sadrži kemikalije koje mogu povećati rizik od razvoja raka, objavila je Europska agencija za kemikalije. Osim toga, ona može uzrokovati i niz drugih kožnih problema, piše Daily Mail. Uskoro će objaviti popis štetnih kemikalija korištenih u tetoviranju, a razmatraju i opciju da se zabrani u Europskoj uniji. Upozorili su da je crvena tinta najopasnija, a zatim su plava, zelena i crna.

Problem je u tome što tinte za tetoviranje ne prolaze kontrolu kao i sve druge tvari koje prodiru u krv i tijelo poput lijekova i hrane. Tinta utječe loše i na plodnost i razvoj djeteta, stoji u izvješću Agencije.

- Najjozbiljnije alergije uzrokovane su kemikalijama iz tinte koje mogu imati kancerogene, mutagene i toksične efekte na reproduktivni sustav - objavili su iz Agencije i dodali da ukoliko nadležna tijela odluče da je potrebno uvesti restrikcije, vjerojatno će biti provedene već za godinu dana.

Linker
19. travanj 2024 01:28