Problemi s očnim kapcima
 Getty Images/iStockphoto
Dežurna ordinacija

Tik ili titranje vjeđe - o čemu je riječ?

To je najčešće bezopasna pojava koja se zna pojaviti kod pojačanog umora ili stresa. Kako ste obavili oftalmološki pregled i s očima sve u redu, dodatno se može napraviti neurološka obrada

U donjem očnom kapku već mjesec dana imam tik koji se javlja svakih dvadesetak minuta. Živac u kapku se mrda nekoliko sekundi i imam osjećaj kao da kapak bubri. Bio sam na pregledu i s očima je sve u redu. Na tom sam kapku imao ječmenac koji nisam očistio pa mi se čini da on uzrokuje te probleme. Čini se da se pojavio i mali gnojni mjehurić na mjestu starog ječmenca. O čemu je riječ?

Dalibor F., Našice

Odgovara dr. Zdeslav Vukas, oftalmolog:


Cropix

"Ako pod tikom mislite na titranje vjeđe, to je najčešće bezopasna pojava koja se zna pojaviti kod pojačanog umora ili stresa. Naveli ste kako ste obavili oftalmološki pregled i da je s očima bilo sve u redu, pa se dodatno može napraviti neurološka obrada kako bi se isključili bilo kakvi patološki uzroci pojave koju opisujete. Ponekad uzimanje vitamina B može pomoći, a ako se neurološkom obradom ne pronađe uzrok, može se razmišljati o aplikaciji botulinum toksina (botoxa), koji može smanjiti ili u potpunosti riješiti problem titranja vjeđe. Ako je na mjestu starog ječmenca ostao ožiljak, moguće je da on uzrokuje iritaciju ili nelagodu u oku. Nastajanje gnojnog mjehurića može upućivati na razvoj novog ječmenca. Odite na pregled kako bi se odredila adekvatna terapija ili eventualno provelo kirurško zbrinjavanje."

Linker
21. travanj 2024 20:06