Nažalost, ne postoji dokazan način da se spriječi nastanak lojnih cisti.
 foto: unsplash
ATEROMI

Tijekom godina mogu narasti do veličine jajeta! Kako nastaju lojne ciste i kako ih se riješiti

Najčešće će pojavljuje na licu, tjemenu, stražnjoj strani vrata, kapcima, grudima, na genitalijama, vratu i leđima. 


Začepljenjem izvodnih kanala lojnih žlijezda i oticanjem folikula dlake mogu se stvoriti nakupine loja - ateromi. Izgledaju kao loptasta ispupčenja na koži. Bjelkasti čvorić ispod kože tijekom godina može rasti i od veličine graška narasti do veličine jajeta.

ŠTO IZBJEGAVATI

Najčešće će pojavljuje na licu, tjemenu, stražnjoj strani vrata, kapcima, grudima, na genitalijama, vratu i leđima. Teoretski jedini dijelovi tijela na kojima se ne mogu pojaviti su dlanovi i tabani. Nažalost, ne postoji dokazan način da se spriječi nastanak lojnih cisti, osim što se savjetuje izbjegavanje preparata za njegu kože koji sadrže ulja, jer bi to moglo smanjiti mogućnost začepljenja izvodnih kanala lojnih žlijezda.

Ateromima su skloniji muškarci zato što imaju masniju kožu, ali češći su i kod osoba koje su sklone aknama, pretjeranom znojenju i prekomjerno se izlažu suncu.

Osim estetskih razloga, razlog za uklanjanje je i to što se veća lojna cista može zagrebati te na tome mjestu nastaje krvarenje i infekcija koju mogu pratiti porast temperature, crvenilo, bol i još veća oteklina. Protein keratin, koji stvaraju lojne žlijezde, može prouzročiti i neugodan miris loja zarobljenog u čvoriću.

Dermoskopija će isključiti lipom, fibrolipom i neurofibrom, s kojim se ateromi često miješaju. Osim klasičnim kirurškim zahvatom u lokalnoj anesteziji, lojna cista može se ukloniti i radiovalovima.


Ako je inficirana, kirurški će se otvoriti i očistiti gnojni sadržaj, a nakon smirivanja upale uklonit će se i lojna cista.


Linker
03. travanj 2024 19:52