Događa li vam se često da ste neproduktivni ili da neprestano "skačete" s jedne na drugu stvar? Možda ste žrtva neke od ovih navika.
 Foto: iStock
Tisuću stvari odjednom

Tihi ubojice koncentracije

Današnji svijet prepun je "ubojica" koncentracije. Prečesta aktivnost na društvenim mrežama, lako povezivanje s prijateljima i praćenje njhovih postova, želja da uvijek budemo u toku s događanjima odvlače pažnju od onoga što trebamo učiniti.

Nakon surfanja i prekopavanja po tuđim životima i slikicama, često se teško vratiti u kolosijek i ponovo se usredotočiti na posao. Kako izbjeći zamke društvenih merža i drugih ometača koncentracije?

Društvene mreže

Izbjegavajte se prijavljivati na društvene mreže tijekom radnog vremena. Ako osjećate potrebu da svako malo zavirte na FB, Instagram ili Twitter, učinite to za vrijeme pauze, kada vam stalni dotok postova neće prekinuti koncentraciju. Ako ipak ne možete odoljeti napasti, uzmite laptop i otiđite negdje gdje nećete imati pristup internetu nekoliko sati.

E-mail

Nećete napraviti veliki napredak u poslu ako stalno prekidate ono što radite da biste odgovorili na svaku poruku. Umjesto da trajno provjeravate e-poštu, izdvojite određeno vrijeme samo za tu namjenu. Tijekom ostatka dana zatvorite dotok e-maila. To će vam omogućiti da imate vremenska razdoblja u kojima ste koncentrirani samo na posao.

Mobitel

Malo je tko zvuk mobitela u stanju ignorirati. No, preuzimanje svakog poziva košta vremena jer ga morate trošiti na razgovor. Ako ne očekujete hitan poziv, stišajte zvonjavu ili pozive preusmjerite na govornu poštu. Izaberite vrijeme kada ćete je preslušati i odgovoriti na pozive. Slušanje svih poruka odjednom može biti manje destruktivno za koncentraciju nego odgovaranje na svaki poziv.

Multitasking

Jedna od najgorih navika modernog čovjeka je multitasking - obavljanje većeg broja poslova istovremeno ili naizmjenično. Istraživanje pokazuje da čovjek izgubi dragocjeno vrijeme kad god pažnju preusmjerava s jednog zadatka na drugi. Ako radite tri projekta istovremeno krajnji je rezultat da to obično traje dulje nego da ih radite jedan po jedan. Spremite svoje multitasking vještine za poslove koji nisu hitni ili zahtjevni.

Glad

Mozak se ne može fokusirati bez goriva pa je preskakanje obroka, pogotovo doručka, glavni ubojica koncentracije. Istraživanja pokazuju da, ukoliko ne jedete, kratkoročno pamćenje i pozornost pate. Usvojite zdrave navike i nikad ne preskačite doručak, jedite visoko proteinske obroke (sir, orasi), preskačite jednostavne ugljikohidrate (slastice, bijela tjestenina) i birajte cjelovite žitarice.

Foto: iStock
I za fizički i za intelektualni rad tijelo je neophodno opskrbiti energijom. Za to radije birajte nešto zdravije od zašećerenih slastica.

Ometači misli

Teško se usredotočiti na posao ako stalno razmišljate o privatnim obavezama, dječjoj zadaći ili kućanskim poslovima koje trebate obaviti. Privatne obaveze mogu biti snažna smetnja poslu.
Jedan od načina da zaustavite misli da zuje okolo je da napravite popis zadataka, kućanskih poslova koje namjeravate dovršiti kasnije. Nakon što ste misli i obaveze stavili na papir možda ćete biti u mogućnosti otpustiti ih na neko vrijeme.

Stres

Kada se osjećate kao da imate previše toga za vratom, teško ćete se usredotočiti na pojedinačne zadatke. Još gore, stres se odražava na tijelu. Može se javiti glavobolja, ubrzano lupanje srca, stisnuta, pogrbljena ramena. Sve to loše djeluje na koncentraciju. Naučite tehnike smanjenja stresa, poput meditacije. To vam može pomoći da obuzdate stresne misli. U jednoj su studiji istraživači otkrili da ljudi koji su osam tjedana redovito meditirali poboljšali svoju sposobnost koncentracije.

Depresija

Ako imate problema s koncentracijom, a osjećate se prazno, beznadno ili ravnodušno, možda imate depresiju. Ako sumnjate da ste depresivni prvi korak je razgovor s liječnikom ili savjetnikom. Depresija je izlječiva. Mnoge studije su pokazale učinkovitost antidepresivnih lijekova i terapeutskih razgovora.

Lijekovi

Nažalost, neki od lijekova koji se koriste za liječenje depresije mogu ometati koncentraciju. Isto vrijedi i za mnoge druge medikamente. Razgovarajte s liječnikom o tome mogu li vam lijekovi ometati pažnju. Ako sumnjate u to, postoje i druge opcije. Promijeniti dozu ili pređite ne neku drugu vrstu lijekova. Nemojte prestati uzimati lijek, osim ako vam liječnik to ne savjetuje.

ADHD

Hiperaktivnost (ADHD) nije samo problem koji se javlja kod djece. Više od polovice djece s ADHD-om i dalje imate simptome kao odrasli. Klasični znakovi su kratki rasponi usredotočenosti i problemi sa izvršavanjem zadaća. Ako i vi uočite slične simptome porazgovarajte s liječnikom jer ima načina za kontroliranjem i upravljanjem ovog stanja poput lijekova i bihevioralne terapije.

Linker
20. travanj 2024 02:14