Nema razloga da više odgađaš testiranje.
 Foto: iStock
Brzo i bezbolno

Testiraj se besplatno i anonimno na hepatitis C

Program probira za osobe koje su koristile zatvorski sustav i osobe koje su koristile opojne droge.

U CheckPoint centru Zagreb, a u sklopu programa prevencije hepatitisa C probirom osoba koje mogu imati povećani rizik od infekcije (sukladno preporukama SZO), 15. siječnja započela je akcija testiranja na hepatitis C.

Rana dijagnoza može spriječiti zdravstvene probleme koji mogu biti posljedica infekcije i spriječiti prijenos virusa.

U području liječenja hepatitisa C razvoj probirne dijagnostike, pregleda, liječenja (uključujući trajanje i nuspojave liječenja) stalno napreduje s velikim skokom u posljednjih nekoliko godina promjenom pristupa u liječenju i upotrebom novih terapijskih rješenja.

Stoga pozivamo sve osobe u potrebi za testiranjem da dođu u CheckPoint centar Zagreb ponedjeljkom, srijedom i petkom od 16:00 do 19:30.

S obzirom da jetra ima ključnu ulogu u filtriranju otrova iz tijela, neprepoznati hepatitis C dovodi tvoje zdravlje u ozbiljnu opasnost jer oštećuje jetru.

  • Korištenje droga koje uključuje dijeljenje igala i šprica predstavlja najveći rizik za prijenos hepatitisa C i to je najčešći način zaraze hepatitisom C u Europi pa i u Hrvatskoj. Stope infekcije
    među intravenskim korisnicima droga kreću se od 12-85%. Dovoljna je samo jedna situacija dijeljenja igala, šprica, a ponekad i ostalog pribora kako bi se zarazio/-la ovim virusom. Ušmrkavanje droga manje je rizično, ali rizik i tu postoji.
  • Boravak u zatvorskom sustavu također povećava izloženost jer je tamo udio osoba koje žive s hepatitisom C povećan, a izravan kontakt sa zaraženom krvlju predstavlja rizik od prijenosa.

I neke druge situacije izravnog kontakta s tuđom krvlju mogu predstavljati rizik. Hepatitis C puno je češći nego što pretpostavljaš.

Možeš se izliječiti

Iako možda nemaš simptome koje možeš prepoznati, to ne znači da nemaš hepatitis C i da on već ne ugrožava tvoje zdravlje. Saznaj imaš li hepatitis C jer ga možeš izliječiti. Današnji lijekovi više ne izazivaju značajne nuspojave i vrijeme liječenja puno je kraće.

Ako se prepoznaš u nekoj situaciji koju smo naveli, dođi na testiranje, ono je:

  • besplatno
  • anonimno
  • pouzdano (izvodi ga stručno osoblje)
  • bezbolno (radi se iz sline)
  • brzo (rezultati već nakon 20 minuta)

Sve informacije o virusnim hepatitisima, procjeni osobnog rizika od zaraze i mogućnošću postavljanja upita stručnjacima dostupne su u mobilnoj aplikaciji Sve o hepatitisu, na www.hepatitis.hr ili www.huhiv.hr.

No, ako imaš još pitanja, pošalji e-mail ili nazovi 0800 448 767.

Linker
25. travanj 2024 03:32