FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
Dežurna ordinacija

Teško se nosim s menopauzom, što da poduzmem?

Nema razloga za patnju, samo odaberite način koji vam je prihvatljiv i krenite tim putem

Teško se nosim s menopauzom Već tri godine sam u menopauzi, i to s puno problema. Prekomjerno se znojim, ne spavam, nervozna sam i razdražljiva, zato manje izlazim i manje se družim (na svu sreću da je pandemija). Bila sam kod ginekologa, koji mi je preporučio hormonsku terapiju, ali baš nisam pristalica toga. Zanima me mogu li razmišljati o bioidentičnim hormonima i koje bih pretrage trebala obaviti prije nego dođem k vama.

Kristina E., Zagreb

Odgovara dr. Sanja Toljan, anesteziolog:

image




FOTOGRAFIJE: BILJANA GAURINA/CROPIX CROPIX

"Ulazak u promjenu može predstavljati stres ako se žena ne pripremi za tu fazu. Pad snage jajnika očituje se kao manjak energije, mrzovolja, apatija, narušen fizički izgled. Iako će svaka žena u životu doživjeti menopauzu, tj. posljednju menstruaciju, ni njoj niti prvoj menstruaciji ne posvećuje se dovoljno pažnje. Reproduktivno razdoblje žene je dugo i jednog dana će prestati, a tada počinje sve ovo što vi navodite. Dva su rješenja: 1. Da prihvatite postmenopauzu, da se reorganizirate, ponovno presložite prioritete, uzmite više vremena za sebe, hranite se pametno, nađete hobi koji vas veseli i za koji napokon imate vremena. 2. Ako se ne možete pokrenuti i zaista nemate snage, možete krenuti s hormonskom nadomjesnom terapijom, naravno bioidentičnim hormonima, jer oni djeluju na organizam jednako kao i vaši vlastiti hormoni. Ako bi vam hormoni pomogli da vratite snagu i povjerenje u sebe, to bi bio izvrstan rezultat i vaš bi život postao svrsishodan. Prije uzimanja hormona trebate napraviti pretrage krvi, ginekološki pregled i pregled dojki kako bi bilo sigurno da nemate kontraindikacija za terapiju. Nema razloga za patnju, samo odaberite način koji vam je prihvatljiv i krenite tim putem. Problem se neće riješiti sam od sebe."

Svoja pitanja šaljite na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Odgovore objavljujemo u magazinu Doktor u kući, koji izlazi svaki prvi četvrtak u mjesecu te na našem portalu živim.hr.

Linker
25. travanj 2024 00:53