FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
Dežurna ordinacija

Teško dišem i boli me u grudima - koje pretrage moram obaviti?

Ako se bol javlja samo u fizičkom naporu, a ne u mirovanju, treba napraviti pretrage koje će dokazati ili isključiti promjene na koronarnim arterijama

Imam oštre bolove na lijevoj strani grudi, koji katkad traju pet minuta, a katkad i duže. Ponekad osjetim da se bol širi i na desnu stranu. Osim toga teško dišem, kao da se borim za zrak. Počeli su me boljeti i vrhovi prstiju na obje ruke. Što mi savjetujete, koje pretrage da napravim?

Ankica S., Zagreb

Odgovara dr. Damir Petrušić, internist:

image
FOTOGRAFIJE: ZELJKO PUHOVSKI/CROPIX CROPIX

"Niste naveli javljaju li vam se bolovi u prsima u mirovanju ili u fizičkom naporu. Takvi bolovi u prsima u mirovanju, a bez bolova u većem fizičkom opterećenju, gotovo isključuju anginu pektoris (koja nastaje zbog suženja koronarnih arterija i slabijeg dotoka krvi do srčanog mišića). Obrnuto, ako se bol javlja samo u fizičkom naporu, a ne u mirovanju, treba napraviti pretrage koje će dokazati ili isključiti promjene na koronarnim arterijama. Ako se pak bol javlja i u mirovanju, a pojačava se u naporu, to može značiti uznapredovalu koronarnu bolest. Zato je potrebno učiniti kardiološki pregled, EKG (elektrokardiogram), a kardiolog će na osnovi toga donijeti odluku treba li učiniti i ergometriju (test opterećenjem). Što se pak tiče nedostatka zraka, bilo bi razumno napraviti krvnu sliku (anemija se može prezentirati nestašicom zraka) i rendgen srca i pluća (da se isključi popuštanje srca kao pumpe). Neki oblici anemije mogu dovoditi do parestezija (trnaca u ekstremitetima). Na osnovi navedenih pretraga kardiolog će odlučiti je li potrebna dodatna obrada."

Linker
24. travanj 2024 19:35