FOTOGRAFIJE: FG TRADE GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
upozoravaju znanstvenici

Teški oblik covida-19 mogao bi izazvati autoimune napade

Ne možete unaprijed znati da ćete imati blagi oblik covida-19

Teški oblik covida-19 mogao bi prevariti imuni sustav i potaknuti ga na proizvodnju antitijela koja imaju potencijal napadati zdravo tkivo i izazvati upalne bolesti, upozorili su znanstvenici u radu objavljenom u časopisu Nature Communications.

Otkrili su autoantitijela u uzorcima krvi otprilike 50 posto od 147 hospitaliziranih pacijenata s covidom-19, koje su proučavali, ali u manje od 15 posto od 41 zdravog dobrovoljca.

Od 48 pacijenata s covidom-19 istraživači su uzimali uzorke krvi tijekom nekoliko dana, uključujući dan prijema u bolnicu, što im je omogućilo da prate razvoj autoantitijela.

- U roku od tjedan dana ... oko 20 posto tih pacijenata razvilo je nova antitijela na vlastito tkivo kojih nije bilo na dan kada su primljeni - rekao je voditelj studije dr. Paul Utz sa Sveučilišta Stanford.


Pozvao je ljude da se cijepe

Ne možete unaprijed znati da ćete imati blagi oblik covida-19. Ako ipak dobijete teški oblik, mogli biste završiti s problemima ostatak života jer bi virus mogao potaknuti autoimunu reakciju. Nismo dovoljno dugo proučavali nijednog pacijenta da bismo znali jesu li ta autoantitijela još uvijek prisutna godinu ili dvije kasnije - rekao je, ali je napomenuo da je razvoj autoimune bolesti moguć.

Linker
25. travanj 2024 11:33