Istraživanje je tijekom 12 godina provedeno na više od 500 tisuća žena.
 Foto: iStock
Rezultati istraživanja

Temperature zraka utječu na gestacijski dijabetes

Svako povećanje temperature vanjskog zraka za 10 stupnjeva povećava taj rizik za šest do devet posto.

Gestacijski dijabetes oblik je dijabetesa koji se nekim ženama pojavi tijekom trudnoće. Te žene prije trudnoće nisu imale problema s dijabetesom, ali im se šećer u krvi povećao otprilike u drugom tromjesečju zbog inzulinske rezistencije, a pod utjecajem kontrainzulinskih hormona.

Poznato je da se osjetljivost na inzulin povećava izlaganjem hladnim temperaturama pa tijelo, da bi se zagrijalo, proizvodi više topline.

Više od 500 tisuća žena

Međutim, istraživači iz bolnice St. Michael, Instituta za kliničke procjene znanosti (ICES), Bolnice Mount Sinai i Sveučilišta u Torontu u Kanadi istraživali su povezanost temperature vanjskog zraka i rizika od gestacijskog dijabetesa. Pokazalo se da svako povećanje temperature za 10°C povećava rizik od gestacijskog dijabetesa za 6 do 9 posto. Pritom su se pod niske vanjske temperature ubrajale one ispod 10°C, a među visoke u prosjeku 24°C.

Istraživanje je tijekom 12 godina provedeno na više od 500 tisuća žena prosječne dobi od 31 godine. Žene su bile izložene različitim temperaturama tijekom 30 dana prije nego što su pregledane i gestacijski dijabetes javio se kod 4,6 posto žena koje su bile izložene ekstremno niskim temperaturama, no taj je broj skočio na 7,7 posto kod žena koje su bile izložene visokim temperaturama. Sa svakim porastom temperature od 10°C povećavao se i rizik.

Znanstvenici upozoravaju da ako se ova otkrića još dodatno potvrde, moglo bi to potencijalno značiti da će se na globalnoj razini broj gestacijskih dijabetesa nastaviti povećavati kao posljedica globalnog zatopljenja.

Linker
25. travanj 2024 15:04