Pivo pomaže pri opuštanju psihičke napetosti, a zahvaljujući melatoninu koristi dobrom snu.
 Foto: iStock
Samo umjereno

Tekuća hrana i eliksir zdravlja u kojem uživaju muškarci i žene

Pivo - tekuće zlato i prehrambena namirnica koja se prečesto zloupotrebljava, a rijetko se govori o njenim nutritivnim vrijednostima i brojnim blagodatima za zdravlje.

Domovinom piva smatra se Bliski istok odakle se proširuje na zapadnu i sjevernu Europu. Ono što je južnim krajevima vino to je sjevernim krajevima, nepogodnim za uzgoj vinove loze, pivo. U Češkoj, Njemačkoj, Belgiji, Nizozemskoj i Velikoj Britaniji pivo je nacionalno piće, dok na svjetskoj razini ima status drugog najkonzumiranijeg pića nakon čaja. Česi prosječno godišnje popiju 156 litara piva, a Hrvati piju dvostruko manje: 79 litara po glavi stanovnika.

Za prevenciju bolesti

Informacije o zloupotrebi ovog prehrambenog proizvoda često nadglasaju one o njegovim blagodatima za zdravlje. Zdravstveni autoriteti iznose uistinu brojne argumenate koji govore u prilog 'mediteranskog načina konzumiranja alkohola' - vrlo umjereno, u društvu i uz hranu. Umjerena konzumacija piva - najviše 1 malo pivo dnevno za žene i 2 mala piva za muškarce.

U tom slučaju pivo je izuzetno blagotvorno. Pomaže opuštanju psihičke napetosti, a zahvaljujući melatoninu koristi dobrom snu. Za taj je učinak osim sadržaja alkohola odgovoran i hmelj koji se već stoljećima koristi kao prirodno sredstvo za smirenje.

Osim toga pivo sadrži i hranjive tvari biljnih spojeva s korisnim učinkom na zdravlje. Pivo može biti zaslužno za prevenciju nekih bolesti kao što su kardiovaskularne bolesti, dijabetesa tipa 2, kognitivnog slabljenja, osteoporoze, smanjenje razine stresa te kognitivne funkcije. Dokazan je i kemopreventivni učinak piva, što ukazuje na potencijal zaštite od malignih bolesti.

Supstanca ksantohumolom u tijelu suprimira molekule koja kataliziraju napredovanje karcinoma. Humulon, gorka tvar iz hmelja ometa angiogenezu (stvaranje novih krvnih žila) koja se veže uz progresiju tumora. Dodatno, ksantohumol štiti i koštanu masu i može pridonijeti prevenciji osteoporoze. Istraživanja pokazuju pozitivan učinak ksantohumola na diferencijaciju, sazrijevanje i pravilni razvoj osteoblasta (stanica koje grade kosti). Učinku te tvari pridonosi i sadržaj silicija koji ima bitnu ulogu u izgradnji kostiju i održavanju čvrstoće.

Pivo se istražuje kao potencijalna pomoć u prevenciji dijabetesa, neurodegenerativnih bolesti, demencije, a novija istraživanja povezala su konzumiranje piva s dugovječnošću. Općenito, čini se da osobe koje umjereno piju pivo imaju bolji zdravstveni status i dulji životni vijek. Na sociološkoj razini pivo igra važnu ulogu u društvenom životu i povezivanju ljudi.

Pivo se smatra i tekućom hranom jer svojim sastavom i nutritivnom vrijednošću može pridonijeti zadovoljavanju dnevnih potreba za određenim vitamina. U pivu su najzastupljeniji vitamini skupine B, a od minerala kalij, magnezij, kalcij i silicij. Ipak, glavni je sastojak piva voda, u kojoj se nalaze otopljeni spomenuti nutrijenti.

Zahvaljujući blagotvornim sastojcima pivo smiju piti čak i dojilje, umjerene količine niskoalkoholnog ili bezalkoholnog piva mogu biti korisne za lučenje prolaktina, hormona zaslužnog za proizvodnju majčina mlijeka.

Kultura ispijanja piva

Craft je uistinu zaslužan za novu kulturu ispijanja piva na našim prostorima. Pije se manje, ali kvalitetnije. Osobito je vidljiv porast ženske populacije konzumenata crafta. Žene posebno vole okuse i arome koje su specifične za craft pivo. Osim toga kada piju pivo žene u njemu uistinu uživaju. Sve više je i muškaraca koji u pivu sve više uživaju umjereno i znalački, a sve manje zloupotrebljavajući ga za puko opijanje. Ovo je izrazito pozitivan trend i za zdravstvene učinke piva. Ono uistinu jest tekuća hrana ako se konzumira umjereno, rekao je Krešimir Marić, majstor pivar iz Pivovare Daruvar na promociji petog piva iz serije 5th Element, Gerweiss.

Marić drži da je za spravljanje piva od samo četiri sastojka, slada, hmelja, vode i kvasca, ipak presudan peti, a to je ljubav majstora pivara prema ovom tekućem zlatu. Budući da Abu, prvo pivo iz brend linije 5th Element, osobito vole žene, Marić je priznao da je prilikom njezina dizajniranja doista imao na umu ženske konzumente.

Foto: Promo
Gerweiss je peto pivo iz serije 5th Element.

Linker
13. travanj 2024 07:42