Pseći njuh osjetljiviji je najmanje 10.000 puta od ljudskog!
 Getty Images
PSEĆI NJUH KAO DIJAGNOSTIČKO SREDSTVO

Ta divna stvorenja: biglovi nanjušili rak pluća s gotovo stopostotnom točnošću

Sada je cilj razviti jeftine i pouzdane testove kojima bi se rak otkrivao analizom daha.

Tri bigla, sudionici američkog istraživanja, detektirali su rak pluća nemalih stanica iz uzoraka ljudske krvi s gotovo stopostotnom točnošću koristeći svoj superiorni njuh, objavljeno je u publikaciji The Journal of the American Osteopathic Association. Ovaj je tip raka, po novim podacima, drugi najčešće dijagnosticirani tip raka među pacijentima u SAD-u.

Smrtnost je kod ovog raka visoka, pa je rano otkrivanje bolesti ključno za uspjeh u liječenju.

No, uobičajene metode dijagnosticiranja (CT i PET/CT) su skupe, a nekad daju nepouzdane rezultate. Zato se nova studija okrenula psećem njuhu kako bi otkrila mogu li psi detektirati rak pluća.

"Pseći njuh osjetljiviji je najmanje 10.000 puta od ljudskog, vjerojatno zbog proširenijeg olfaktornog epitela i olfaktornih receptora te sposobnosti da dulje zadrže zrak u nosu i ždrijelu tijekom udisanja", objasnio je voditelj istraživanja profesor Thomas Quinn s Lake Erie College of Osteopathic Medicine u Erieu u SAD-u.


Ima 225 milijuna olfaktornih receptora

Izabrali su bigle, jer to su psi tragači, tradicionalno uzgajani za lov na male životinje. Prosječni bigl ima 225 milijuna olfaktornih receptora, a čovjek pet milijuna. Znanstvenici su osam tjedana trenirali četiri bigla da "nanjuše" rak pluća nemalih stanica iz uzoraka plazme, no jedan je otpao iz daljnjeg istraživanja jer nije pokazao interes za zadatke. Nakon završenog treninga odabrana je trojka trebala razlikovati uzorke s rakom od uzoraka zdravih ljudi - sve su im uzorke stavili u istu prostoriju, na visinu na kojoj su ih psi mogli bez muke ponjušiti.

Tim je obučio pse da sjednu ako nanjuše rak i da se udalje ako je uzorak zdrav. Bigli su uspješno razlikovali dva tipa uzoraka, identificirajući prisutnost tumora sa 96,7 posto osjetljivosti.

"Koristimo pse da se probiju kroz slojeve mirisa dok ne identificiramo pouzdane biomarkere", rekao je prof. Quinn dodajući da dobro napreduju, ali i da ih čeka još mnogo posla.

Young woman with Beagle dog
Getty Images
Bigl je lovački pas tragač, pa je zato izabran za ovo delikatno istraživanje.

To je njihova prirodna sposobnost

U studijama je već testirana sposobnost pasa da identificiraju nekoliko drugih vrsta raka, uključujući rak dojke i kolorektalni rak. Pred biglima je novi zadatak - sada će njušiti uzorke izdisaja pacijenata koji su prikupljeni disanjem u posebne maske. I dok se čekaju rezultati tog dijela istraživanja, prof. Quinn kaže da se čini kako "psi imaju prirodnu sposobnost za otkrivanje raka bolju od naše najnaprednije tehnologije; jednom kad otkrijemo što sve znaju i kako, moći ćemo to iskoristiti".

Cilj je razviti jeftine i pouzdane testove kojima bi se rak otkrivao analizom daha.

Linker
14. travanj 2024 06:28