Getty Images
U studenom - pokreni se!

Svjetski dan dijabetesa: Hodaj i uključi se u nacionalni virtualni dnevnik

U ovo izazovno doba je još više potrebna promocija važnosti brige o vlastitom zdravlju, a jedan od načina je svakako tjelesna aktivnost, poput hodanja na svježem zraku

Povodom obilježavanja Svjetskog dana šećerne bolesti 14 . studenog, Hrvatski savez dijabetičkih udruga (HSDU) u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo i NZJZ-om Andrija Štampar, inicirao je kampanju „Pokreni se!”. Cilj je podići svjesnost o važnosti ranog otkrivanja šećerne bolesti, kao i zdravih životnih navika koje uključuju pravilnu prehranu i redovitu tjelesnu aktivnost.


Dijabetes je treći uzrok smrti u RH

- U ovo izazovno doba je još više potrebna promocija važnosti brige o vlastitom zdravlju, a jedan od načina je svakako tjelesna aktivnost, poput hodanja na svježem zraku. Hodanje je ujedno aktivnost koju može provoditi gotovo svatko bez obzira na spol, dob, mjesto stanovanja. Prilagodljiv je zadanim epidemiološkim mjerama i uz pridržavanje svih preporuka može se izvoditi tijekom cijele godine. Tijekom studenog provodit će se niz akcija, najviše virtualnim putem. Tako će svatko od građana moći biti dio nacionalnog virtualnog dnevnika. Dovoljno je samo poslati fotografiju, video, motivacijsku poruku na društvenu Facebook stranicu HSDU-a i time pozvati na tjelesnu aktivnost i zdrav život. Također, u suradnji s HZJZ-om, bit će osmišljen i poseban sendvič za osobe s dijabetesom. Kampanja će imati i svoj stručni dio, koji je rezerviran za razne webinare - kaže Zrinka Mach, predsjednica HSDU-a.

Središnji događaj, dakako, bit će 14. studenog, kada se obilježava Svjetski dan šećerne bolesti, koji je ove godine na svjetskoj razini, osobito posvećen svim medicinskim sestrama i tehničarima koji rade s oboljelima od dijabetesa.

Udruga je u suradnji s liječnicima i medicinskim sestrama Sveučilišne klinike „Vuk Vrhovac“, pokrenula i projekt „Pitajte stručnjaka”. Putem Facebook stranice udruge osobe s dijabetesom mogu se savjetovati sa stručnjacima.

Također je i dva puta tjedno otvoren Info telefon. Na broju 01/5530-503 utorkom od 17 do 19 sati dežuraju dijabetolozi, neurolog, kardiolog, oftalmolog i medicinske sestre. Raspored gostujućih stručnjaka objavljuje se na www.dijabetes.hr i na Facebooku, a informacije se mogu dobiti i na broju 01/4847-807.

Dijabetes je treći uzrok smrti u RH, od dijabetesa obolijeva svaka deseta osoba, a prema posljednjim podacima, u Hrvatskoj oko 500 000 osoba ima šećernu bolest. Neki od njih niti ne znaju da boluju od te kronične bolesti.

Linker
25. travanj 2024 03:30