SHUTTERSTOCK
prevencija

Svim ženama iznad 35 godina uz Papu će se raditi i HPV test

Iako se ovaj rak može u potpunosti spriječiti, svakog dana oboli jedna žena, a svaki treći dan jedna od njega i umre

Sve žene iznad 20 godina dobit će poziv za Papa test, a starijima od 35 radit će se i HPV test. Pregledi počinju najprije u Virovitičko-podravskoj županiji, a za godinu dana u cijeloj zemlji.


U Hrvatskoj je cijepljenje besplatno

Rak vrata maternice najviše pogađa žene između 35 i 55 godina. Iako u posljednjih deset godina pada incidencija i smrtnost od ovog raka, u narednim godinama, plan je Svjetske zdravstvene organizacije, spriječiti da se ova vrsta raka uopće pojavljuje, jer je jedan od najpreventabilnijih tipova raka. Unatoč tome, u Hrvatskoj se rak vrata maternice svakog dana otkrije jednoj ženi, a svaki treći dan, nažalost, jedna žena i izgubi život. A tako ne treba biti. Rak vrata maternice gotovo u svim slučajevima uzrokuje dugotrajna infekcija određenim tipovima HPV virusa, koji se prenosi spolnim putem, ali se može otkriti testom, a također je razvijeno i učinkovito cjepivo, koje smanjuje rizik.

U Hrvatskoj je cijepljenje besplatno i omogućeno je svim djevojčicama i dječacima. Također, kako bi se smanjilo obolijevanje od raka vrata maternice ponovno se pokreće Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice, koji je prekinut prije desetak godina zbog tehničkih i infrastrukturnih problema. Novi program je unaprijeđen i kao prva faza počinje u Virovitičko-podravskoj županiji, koja ima jednu od najviših incidencija raka vrata maternice u Hrvatskoj. Planira se da će program u svim županijama zaživjeti za godinu do godinu i pol.

Šest ginekoloških timova na području Virovitičko-podravske županije od 1. ožujka pozivat će žene u dobi između 20 i 64 godina na Papa test, a svim starijima od 35 godina radit će se dodatno i HPV test. Papa testom se vide i izravno otkrivaju abnormalne stanice što ukazuje na predstadij raka, dok se testom na HPV, zapravo PCR testom, otkriva prisustvo virusa u stanici. Pozitivan HPV test ne znači i postojanje bolesti, a mnoge žene će biti pozitivne na HPV testu uz normalan ili blago promijenjen Papa test. Općenito, Papa test je test detekcije, dok je HPV test rizika. Ženama iznad 35 godina Papa i HPV test radit će se iz jednog brisa, odnosno neće morati dva puta dolaziti u ginekološku ordinaciju. Također, ženama koje nemaju izabranog ginekologa u primarnoj zdravstvenoj zaštiti omogućit će se izbor ginekologa te će i one biti pozivane na redovite preglede.


Visoki i niski rizik

Humani papiloma virus - HPV smatra se ključnim uzročnikom raka vrata maternice kod žena, ali sve ga se češće povezuje i s rakom vagine, penisa, anusa, usta, krajnika i grla. Vrlo velik broj spolno aktivnih osoba dolazi u kontakt s HPV virusom. Zapravo, većina seksualno aktivnih žena i muškaraca bit će zaraženi nekad u životu, a neki i više puta. Većina neće razviti nikakve simptome te će infekcija proći sama od sebe.

Najrizičniji su tipovi virusa visokog rizika (16, 18, 31, 33, 45...) koji izazivaju značajnije abnormalnosti na Papa-test i dovode do razvoja raka. Drugi tipovi (tipovi niskog rizika 6, 11, 42, 43, 44) obično uzrokuju manje citološke abnormalnosti na Papa-testu ili genitalne bradavice (kondilome). Prema nekim podacima, HPV16 i HPV18 čine 70 posto slučajeva raka vrata maternice, a HPV 16 je odgovoran za gotovo 90 posto HPV pozitivnih karcinoma grla (orofaringealni rak), koji se s osobe na osobu širi oralnim seksom. HPV 6 i 11 vrlo su česti uzročnici genitalnih bradavica i papiloma u grkljanu.

Linker
14. travanj 2024 17:26