Što se krije iza ovog osjećaja?

 FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
stravičan osjećaj

Svi znamo za deja vu, ali jeste li ikad doživjeli njezinu zlu suprotnost - jamais vu?

Svima nam je poznat osjećaj da nam je neka situacija ili događaj već poznat iz prošlosti iako se nikada nije dogodio prije, no kako funkcionira suprotno od toga?

Svi smo čuli za deja vu, što na francuskom znači „već viđeno”. To je prilično uobičajena pojava koja izaziva osjećaj da nam je nešto poznato, no to je ipak slabiji osjećaj od stvarnog pamćenja. Deja vu je poput nekog maglovitog sjećanja na situaciju iz prošlosti koja se nije nužno morala dogoditi, a ne stvarni događaj koji smo doživjeli. To je osjećaj kao da ste nešto sanjali i sada se to pred vama događa. No, što je to jamais vu, što na francuskom znači „nikad viđeno”, neobičan fenomen koji se često opisuje kao suprotnost deja vua?


Što je deja vu?

- Općenito doživljavamo savršeno poklapanje između objektivne i subjektivne spoznaje, stvari za koje znamo da ih osjećamo bliskim i one koje osjećamo kao strane i nepoznate - napisali su psiholozi Alan S. Brown i Elizabeth J. Marsh u knjizi Psychology of Learning (Psihologija učenja). Dodali su i da je deja vu nesklad između te dvije percepcije, kod kojeg dolazi do pozitivnog subjektivnog prepoznavanja naspram negativnog objektivnog prepoznavanja.

Drugim riječima, to je kad upoznate nekoga koga nikada prije niste vidjeli, a imate osjećaj kao da ste se već negdje sreli. Oko te se pojave dizalo dosta prašine i davale su se razne interpretacije, od toga da je deja vu izraz potisnutih sjećanja, preko vjerovanja da je to neka nadnaravna proročanska sposobnost do toga da je riječ o sjećanjima iz prijašnjeg života, kao da vam je duša reinkarnirana. No, znanstvenici vjeruju da je takvo iskustvo zapravo samo posljedica privremene greške u mozgu, odnosno događa se kad se nova kratkoročna memorija slučajno pohrani kao dugotrajna memorija.


Prvi put u svojoj vlastitoj blagovaonici

Jamais vu je suprotno od toga - negativna subjektivna svjesnost naspram pozitivne objektivne svjesnosti. Na primjer, uđete u blagovaonicu stana u kojem ste odrasli i u jednom čudnom trenutku čini vam se kao da ste prvi put tamo. Stručnjaci kažu da to može biti prilično neugodno iskustvo za one koji ga dožive.

- Jednom kad sam izašao iz autobusa na uobičajenoj postaji kako bih se vratio kući, činilo mi se kao da sam izašao iz autobusa u nekoj stranoj zemlji. Nisam prepoznao znakove na ulicama, lokaciju, ništa. Morao sam upotrijebiti Google Maps - napisao je jedan korisnik Reddita koji je doživio taj fenomen dok je imao napad migrene. Dodao je i da je jednom drugom prilikom bio u spavaćoj sobi i da se osjećao kao stranac u svom stanu. Nije prepoznao ništa i počela ga je hvatati panika sve dok mu nije prišao njegov pas. Shvatio je da je sve u redu ako ga pas prepoznaje. Zatim je pronašao email upućen njemu i pomislio „ovo mora biti moj stan”, no ništa u njemu mu se nije činilo poznatim.

U jednom istraživanju, u želji da bolje shvate tu pojavu, znanstvenici su od ispitanika tražili da prepisuju određenu riječ stalno iznova sve dok se ne počnu osjećati čudno nakon što su završili zadatak ili su ga morali prekinuti iz nekog drugog razloga. Oko dvije trećine ispitanika prijavilo je bizarno subjektivno iskustvo tijekom obavljanja tog zadatka, napisali su autori istraživanja objavljenog u časopisu Memory. Sudionici su izjavili da su se počeli osjećati čudno nakon otprilike tridesetog ponavljanja ili nakon jedne minute. Ova je studija pokazala i da osobe koje su nedavno doživjele deja vu imaju više izgleda da dožive jamais vu ili neki drugi sličan fenomen.

Linker
12. travanj 2024 11:39