Dan crvenih haljina

 ZVONIMIR FERINA
Važna akcija

Svečano obilježavanje petog Dana crvenih haljina

Smaragdna dvorana Hotela Esplanade bila je do zadnjeg mjesta ispunjena gostima, a posebno priznanje i podršku akciji svojim dolaskom dali su predsjednik RH Zoran Milanović i gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević

Edukativna javnozdravstvena kampanja Dan Crvenih haljina završila je svečanim obilježavanjem u Smaragdnoj dvorani Hotela Esplanade, a zvijezde večeri bile su žene koje su doživjele moždani udar.

Manuela Kurtić nosila je brend Lokomotiva dizajnerice Lane Puljić, Željka Leljak Gracin DNK dizajnerice Nade Došen, Ana-Maria Belčić Robert Sever Design, Katica Sertić Xenia Design dizajnerice Ksenije Vrbanić, Ivana Škarpa Dulčić Link dizajnerice Ogi Antunac te Karla Miklečić kreaciju Matije Vuice.

- One su doista hrabre, one su snažne, one su predivne. Pokazale su da se mogu nositi s teškom bolešću, da mogu pobijediti sve prepreke, a večeras će pokazati da mogu biti i manekenke - rekla je glumica Ivana Roščić koja je uz Joška Lokasa vodila program. Ivana je prošle godine i sama doživjela moždani udar, spremno se uključila u akciju Dan Crvenih haljina, a na završnoj večeri je bila i u ulozi manekenke noseći kreaciju Klisab dizajnerskog dvojca Tomislav Kliškinić i Marko Šabarić.

Dvorana je bila do zadnjeg mjesta ispunjena dragim gostima, a posebno priznanje i podršku akciji svojim dolaskom dali su predsjednik RH Zoran Milanović i gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević.

- Nisam bio svjestan ovog problema u ženskoj populaciji do prošle godine i sigurno sam jedan od onih do kojih je vaša inicijativa doprla. Nešto novo sam naučio, to je saznanje i svijest o važnosti prevencije i liječenja moždanog udara u žena. Želim da što veći broj ljudi, u ovom slučaju među ženama, zna za ovo, da doprete do njih - poručio je predsjednik Milanović organizatorima akcije.


Peta godina Dana crvenih haljina uz podršku mnogih

Akciju Dan Crvenih haljina organizirali su Hrvatski liječnički zbor - Hrvatsko neurološko društvo i Hrvatsko društvo za spolne razlike u neurološkim bolestima, a pod pokroviteljstvom Predsjednika RH, Gradonačelnika grada Zagreba i Ministarstva zdravstva te uz suorganizaciju Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom Grada Zagreba i Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Važan doprinos kampanji dali su sponzori Abbott, Bina-Istra, Eldra, Fresenius, Gradska ljekarna Zagreb, Grafički zavod Hrvatske, Hotel Esplanade, Medtronic, Nicro, Novartis, Pfizer, Pharmas, Podzemno skladište plina, Roche, Sandoz i Zubak grupa.

Organizacijski odbor Dana crvenih haljina čine vrsne stručnjakinje neurologinje Arijana Lovrenčić-Huzjan, Marina Roje Bedeković, Zdravka Poljaković, Svjetlana Šupe i Vesna Matijević te logopetkinja Dinah Vodanović koje u svoje slobodno vrijeme, marljivo i uporno već petu godinu govore o specifičnostima moždanog udara u žena, istupaju u javnosti, organiziraju javne i stručne skupove i još mnogo toga.

- Danas, nakon pet godina, osobito mi je drago vidjeti da je ovu akciju prihvatila cijela Hrvatska, da su žene postale svjesne koliko je važno njihovo zdravlje i da se naši ciljevi ostvaruju - naglasila je u pozdravnom govoru predsjednica Organizacijskog odbora Arijana Lovrenčić-Huzjan.


#nosicrveno

Svojim glazbenim nastupima svečanost su uveličali Nina Kraljić, Luka Nižetić, Barbara Suhodolčan-Vrbički i ansambl C‘est la vie, a osim publike u dvorani, događaj su pratile tisuće gledatelja u izravnom prijenosu na Facebook stranici Dana crvenih haljina. Na društvenim mrežama akciju je obilježio hashtag #nosicrveno i stotine organizacija, škola, udruga te poznatih i nepoznatih osoba u petak su objavile fotografije odjeveni u nešto crveno i na taj način pružile podršku i poslale poruku akcije: „Moždani udar može se spriječiti, vodite brigu o svojem zdravlju“.

Linker
25. travanj 2024 13:54