FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
jeste li među njima

Sve više odraslih pati od kronične boli

Bol je vodeći uzrok invaliditeta i postoje dokazi da ona utječe na očekivano trajanje života

Sve više ljudi svih dobnih skupina pati od kronične boli, pokazalo je istraživanje koje je obuhvatilo gotovo pola milijuna Amerikanaca. Ispitanike su pitali o pet uobičajenih mjesta boli: donjem dijelu leđa, vratu, licu i čeljusti, zglobovima i glavi. Izvješća o kroničnoj boli u barem jednom od pet mjesta povećala su se za 10 posto tijekom razdoblja istraživanja, a najčešći bolovi su u zglobovima i donjem dijelu leđa.


Vodeći uzrok invaliditeta

Među osobama od 65 do 84 godine problemi s fizičkim zdravljem bili su povezani s kroničnom boli. To uključuje debljinu, dijabetes, probleme s bubrezima i hipertenziju. Za mlađe i sredovječne osobe istaknutiji su bili problemi s mentalnim zdravljem kao što su stres i alkohol.

- Bol je vodeći uzrok invaliditeta i postoje dokazi da ona utječe na očekivano trajanje života. Kronična bol je iznimno složena pojava i liječnici moraju uzeti u obzir psihosocijalne pokretače boli poput posla, obitelji ili financijskog stresa, socijalne podrške i općenito društvenog miljea u kojem žive - kaže dr. Hanna Grol-Prokopczyk, izvanredna profesorica sociologije na Sveučilištu Buffalo College of Arts and Sciences i koautorica rada.

Linker
19. travanj 2024 02:40