Nemojte forsirati, a ni dozvoliti da drugi nad vama vrše pritisak, treba vam vrijeme da se oporavite od poroda.
 Foto: iStock
Sramite se pitati?

Sve što trebate znati o seksu nakon rođenja djeteta

Seks nakon trudnoće, mnogim je novopečenim mamama zadnja stvar na pameti. Nezainteresiranost za seks najčešće je posljedica umora, iscrpljenosti, suhoće vaginalnog područja i straha od boli…

Donosimo najčešća pitanja koja muče gotovo svaku ženu kad je riječ o ovoj temi.

Koliko brzo nakon rođenja djeteta mogu imati intimne odnose?

Bilo da ste rodile prirodnim putem ili carskim rezom, vaše tijelo treba vremena da se oporavi. Obično to traje 4 do 6 tjedana nakon poroda, a najbolje je da o svom stanju iskreno porazgovarate s liječnikom. I dok nekim ženama treba nekoliko tjedana, drugima pak treba i nekoliko mjeseci. Za to vrijeme vrat maternice će se zatvoriti, postporođajno će krvarenje prestati, a moguća puknuća intimnog područja zacijeliti.

Hoće li boljeti?

Hormonalne promjene mogu izazvati suhoću i osjetljivost vagine, i to pogotovo ako dojite. Možda ćete osjetiti laganu bol tijekom seksa, a kako biste izbjegli probleme najbolje je da, savjetuju stručnjaci, krenete polako. Mazite se, ljubite se, koristite lubrikant, ako je potrebno. Promijenite pozu, kako ne biste osjećali pritisak na bolnim područjima.

Možete i prije poduzeti neke korake za ublažavanje boli, kao što je pražnjenje mjehura, topla kupka… I što je najvažnije, ako niste spremni, nemojte forsirati. Ima i drugih načina za održavanje intimnosti. Također je važno fokusiranje na trenutak. Zaboravite na pelene, neopeglanu odjeću, suđe…

Ako seks i dalje bude bolan, posavjetujte se s liječnikom o mogućim mogućnostima liječenja.

Hoće li osjećaj biti drugačiji?

Nakon porođaja tonus mišića vagine može oslabjeti i tako se smanjiti ugodan osjećaj trenja tijekom seksa. To je uglavnom privremeno. Za jačanje mišića zdjelice, isprobajte Kegelove vježbe.


Kegelove vježbe u isto vrijeme sprječavaju spuštanje i ispadanje maternice, mokraćnog mjehura i rektum. Tako će redovito vježbanje tri puta dnevno u trajanju od pet minuta omogućiti ogromnu razliku u kontroli mokraćnog mjehura i prevenciji inkontinencije, osobito nakon porođaja.
Kegelove vježbe podrazumijevaju naizmjenično stezanje i opuštanje sfinktera zdjelične prečage. Vrlo je važno pronaći i osjetiti prave mišiće prilikom vježbanja.*


Najjednostavnija vježba: Pokušajte zaustaviti mlaz urina prilikom mokrenja. Ukoliko vam to uspijeva, upravo ste upotrijebili ispravan mišić.

Što je s kontracepcijom?

Seks nakon trudnoće zahtijeva pouzdanu kontracepciju, čak i ako dojite. Ako želite opet brzo zatrudnjeti, najbolje je da se savjetujete sa svojim liječnikom.
Pilule koje sadrže progesteron i estrogen preporučuju se šest tjedana nakon porođaja jer u suprotnom mogu izazvati zgrušavanje krvi.

Foto: iStock
Intimni trenuci s partnerom ne moraju odmah uključivati seks, mazite se, ljubite, dodirujte, sve dok ne osjetite da ste spremni.

Što ako sam preumorna?

Briga oko novorođene bebe je iscrpljujuća. Ako ste navečer preumorni za seks, slobodno to recite. To ne znači da je vašem seksualnom životu "odzvonilo". Probajte voditi ljubav rano ujutro dok beba još spava ili ako je na kratko čuvaju baka i djed.

Što ako nisam zainteresirana?

I to je sasvim ok. Intiman odnos nije samo seks, naročito kada se privikavate na život s bebom. Ako se ne osjećate seksi ili se bojite da će vas boljeti podijelite svoju zabrinutost s partnerom. Dok ne budete spremni, održavajte intimnost na druge načine. Provedite zajedničko vrijeme bez djeteta, čak i ako je to nekoliko minuta ujutro i navečer kad beba zaspe. Tijekom dana pričajte na mobitel i šaljite si poruke.

Kako mogu poboljšati svoju seksualnu želju?

Većina seksualnih poteškoća povezanih s trudnoćom i porodom se riješi tijekom godine dana.

U međuvremenu, pokušajte raditi na svom fizičkom i psihičkom zdravlju:

  • Postavite si razumna očekivanja dok se prilagođavate na roditeljstvo.
  • Zdravo se hranite i pijte puno tekućine.
  • Uključite fizičku aktivnost u svoju dnevnu rutinu.
  • Odmarajte se koliko god je to moguće.
  • Pitajte za pomoć.
  • Razgovarajte i izmijenite iskustva s drugim mamama.

* [Izvor: Poliklinika Harni]

Linker
16. travanj 2024 03:54