Procjena stadija temelji se na osnovnim principima rasta i širenja tumora.
 Foto: iStock
Ružičasti listopad

Sve što trebate znati o liječenju svih pet stadija raka dojke

04. listopad 2017.
Poznavanje stadija karcinoma dojke pomaže pacijentu i njegovom medicinskom timu da donesu odluku o liječenju.

Kad se dijagnosticira rak dojke, raku se odmah odredi i stadij. Stadiji raka dojke odražavaju veličinu tumora, bez obzira na to to da li je invazivan (u blizini tkiva dojke), bez obzira na to da li je došao do limfnih čvorova (žlijezde koje su dio imunološkog sustava tijela) i da li se proširio na druge dijelove tijela.

Svi karcinomi dojke imaju stadij temeljen na rezultatima biopsije, kao i drugim nalazima iz krvnih pretraga i skeniranja. Poznavanje stadija karcinoma dojke pomaže pacijentu i njegovom medicinskom timu da donesu odluku o liječenju.

Faze raka dojke također pomažu pacijentima razumjeti njihove šanse za preživljavanje.

Donosimo zato pet stadija raka dojke.

4. STADIJ

U stadiju 4, rak dojke se proširio ili metastazirao na udaljena mjesta u tijelu, najčešće na kosti, jetra, mozak ili pluća. To se zove metastazni karcinom dojke. Iako se karcinom dojke 4. stupnja smatra neizlječivim, novi tretmani omogućuju pacijentima da dulje žive.

U ovoj fazi uzimaju se lijekovi te se preporučuje se kemoterapija.

Žene čiji su karcinomi dojke pozitivni hormonski receptori, što znači da ih potiču ženski hormoni, mogu uzimati hormonsku terapiju kako bi se spriječilo daljnje širenje raka.

Lijekovi koji ciljaju specifične karakteristike stanica raka, nazvanih ciljana terapija, mogu blokirati učinke enzima ili proteina koji promiču rast stanica raka. Kirurgija i zračenje rjeđe se koriste za ublažavanje simptoma, kao za na primjer rak dojke koji uzrokuje bol.

3. STADIJ

U ovom stadiju rak je već uznapredovao. Proširio se na limfne čvorove, ali ne i na druge organe. Ova faza je podijeljena u tri kategorije - 3A, 3B i 3C - temeljene na veličini tumora i uključenosti limfnih čvorova.

Sve navedeno može se kvalificirati kao stadij 3A raka, prema National Cancer Institute:

 • Tumor bilo koje veličine koji je zahvatio je 4-9 pazušnih limfnih čvorova.
 • Tumor veći od 5 centimetara i mala grupa stanica raka dojke je u limfnim čvorovima.
 • Tumor veći od 5 centimetara i metastaze u jednoj do tri limfna čvora u blizini prsne kosti.

Rak stadija 3B može biti bilo koje veličine. Rak je u prsnom zidu ili u koži dojke, što može uzrokovati oticanje. Širi se do devet obližnjih limfnih čvorova.

U stadiju 3C, može postojati tumor bilo koje veličine i:

 • Zahvatio je 10 ili više limfnih čvorova ispod ruke.
 • Rak je u limfnim čvorovima u blizini ključne kosti.
 • Rak je u limfnim čvorovima ispod ruke i blizu prsne kosti.

Neki ljudi zahtijevaju kirurški zahvat - bilo uklanjanje cijele dojke ili se uklanja jedna kvržica, kao i dio zdravog tkiva koji je okružuju, plus zračenje, kemoterapija i uklanjanje limfnih čvorova. Pacijenti mogu dobivati hormonsko liječenje ili ciljano liječenje raka.

Drugi pacijenti mogu prvo ići na kemoterapiju kako bi se tumor smanjio, nakon čega slijedi mastektomija i zračenje. Osobe s karcinomom dojke stadija 3 obično imaju operaciju uklanjanja barem nekih limfnih čvorova ispod ruku, kao i zračenje za liječenje limfnih čvorova u blizini ključne i prsne kosti.

Foto: iStock
Najčešći rak stadija 0 raka je duktalni karcinom in situ (DCIS), koji započinje u stijenci mliječnih kanalića, a može se ponekad napipati kao kvržica.

2. STADIJ

Rak dojke raste, ali je još uvijek u ranoj fazi. Stadij ima dvije kategorije.

U fazi 2A je jedno od sljedećeg:

 • Nema tumora i manje od četiri limfna čvora sa stanicama raka su ispod pazuha.
 • Mali tumor (ne veći od 2 centimetra), sa stanicama raka u manje od četiri limfna čvora ispod pazuha.
 • Tumor od 2 do 5 centimetara, ali se nije se proširio na limfne čvorove.

Faza 2B može uključivati:

 • Tumor od 2 do 5 centimetara i mala grupa stanica raka dojke u limfnim čvorovima.
 • Tumor između 2 i 5 centimetara i rak u manje od četiri limfna čvora ispod pazuha.
 • Tumor veći od 5 centimetara, ali se nije proširio na limfne čvorove u pazuhu.

Opcije liječenja uključuju mastektomiju ili lumpektomiju (uklanja se jedna kvržica, kao i dio zdravog tkiva koji je okružuju), plus zračenje i kemoterapija. Hormonska terapija i ciljane terapije raka mogu se dati ako su primjenjive. Limfni čvorovi vjerojatno će biti uklonjeni.

1. STADIJ

Rak dojke je invazivan, što znači da se počeo širiti po zdravom tkivu dojke. U stadiju 1A, tumor je manji od 2 centimetra. Nije se proširio izvan dojke, kao ni na limfne čvorove.

U fazi 1B nema tumora, ili je tumor manji od 2 centimetra, a male skupine stanica raka dojke nađene su u limfnim čvorovima.

U ovom stadiju, liječenje najčešće uključuje lumpektomiju, a zatim zračenje. Kemoterapija se može preporučiti za tumore faze 1 koji su veći od 1 centimetra. Za traženje karcinoma u obližnjim limfnim čvorovima radi se biopsija.

STADIJ 0

Ovo je najraniji stupanj raka dojke. Najčešći rak stadija 0 raka je duktalni karcinom in situ (DCIS), koji započinje u stijenci mliječnih kanalića, a može se ponekad napipati kao kvržica.

Nije invazivan, što znači da se nije proširio na drugo tkivo u dojci. No, u budućnosti bi mogao postati invazivni rak. Rak stadija 0 također se nije proširio na limfne čvorove ili druge dijelove tijela.

Liječenje najčešće uključuje operaciju ili zračenje. Kemoterapija obično nije potrebna. Osobe s DCIS-om, mogu, nakon operacije, primiti hormonsku terapiju kako bi smanjile rizik od razvoja invazivnog karcinoma dojke u budućnosti. Neki pacijenti s DCIS-om možda neće trebati nikakav tretman

Na kraju, podsjetimo, rak dojke izlječiv je u 99 posto slučajeva - ako se otkrije na vrijeme! Odvojite vrijeme na samopregled dojki, a ako ne znate kako to učiniti, dođite u subotu 14. listopada na Cvjetni gdje će vam članice Udruge P.I.N.K. Life pružiti ilustrativni letak i sve informacije koje trebate i želite znati!

Teme
Linker
18. srpanj 2022 00:02