Beskontaktni toplomjeri primjenjuju infracrvene zrake, nema kontakta s kožom i rezultat pokazuju za nekoliko sekundi
 Getty Images
Vodič

Sve što treba znati o toplomjerima, koje su vrste i razlike, na što paziti

Beskontaktni toplomjeri služe za orijentacijsko mjerenje i ako se ustanovi povišena tjelesna temperatura treba je provjeriti standardnim toplomjerom. Vrlo su traženi u ovo doba pandemije

Brzo prepoznavanje mogućih simptoma Covid-19 bolesti važno je za sprečavanje daljnje zaraze jednako kao i držanje epidemioloških mjera nužne distance, nošenja maski i redovitog pranja i dezinficiranja ruku. Mjerenje temperature prije odlaska na posao, u školu, na pretragu u bolnicu ili na put posljednjih je mjeseci postalo naša obaveza, a tako će biti i ubuduće. Osim toga, povišena tjelesna temperatura može biti prvi znak da smo pokupili infekciju, što uključuje i infekciju novim koronavirusom. Upravo zato je važno svakodnevno mjeriti temperaturu.

Iznad 37.5

- Povišena tjelesna temperatura iznad 37.5 °C može ukazivati na zarazu koronavirusom i tada je potrebno provesti samoizolaciju. Treba ustanoviti uzrok povišene tjelesne temperature, (a to može biti crijevna viroza, prehlada, sunčanica) te procijeniti vjerojatnost zaraze koronavirusom u suradnji sa svojim liječnikom. Osim povišene tjelesne temperature početni i specifični simptomi Covid-19 su kašalj, nedostatak zraka te gubitak mirisa i/ili okusa - naglašava magistra farmacije Tanja Vručina Klarić.

Koji toplomjer odabrati, kako pravilno izmjeriti temperaturu i kada se javiti liječniku još uvijek može biti zbunjujuće, jer je na tržištu nekoliko vrsta toplomjera, koji nerijetko pokazuju različite vrijednosti. Mag. pharm. Tanja Vručina Klarić savjetuje kako pravilno izmjeriti temperaturu i na što trebamo paziti kod određenih toplomjera.

Koja je normalna tjelesna temperatura?

- Bez brige možemo biti kada nam je tjelesna temperatura u rasponu od 36 do 37°C izmjerena ispod pazuha. Temperatura je podložna variranju tijekom dana. Razlika između jutarnje i kasno popodnevne izmjerene temperature obično iznosi 0.3 do 0.6 ᵒC. Kod zdravog odraslog čovjeka i djeteta tjelesna temperatura može varirati za do 0.5 ᵒC zbog intenzivnih fizičkih aktivnosti, ako je dijete pretoplo obučeno ili nakon plakanja - kaže mag. pharm. T. Vručina Klarić.

Kada se javiti liječniku?

Povišena tjelesna temperatura mjerena ispod pazuha je od 37.5 do 38.5 ᵒC, a visoka tjelesna temperatura je iznad 38.5 ᵒC. Ako se tjelesna temperatura mjeri rektalno ili u uhu, vrijednosti su za pola stupnja više, dakle povišena je od 38 -39 ᵒC, a visoka iznad 39 ᵒC.

Obiteljskom liječniku ili pedijatru treba se javiti odmah:

  • kada je povišena tjelesna temperatura (iznad 37.5 ᵒ C) udružena s ostalim simptomima Covida -19, a to su kašalj, nedostatak zraka, gubitak okusa i/ili mirisa,
  • kada je temperatura viša od 40 ᵒC,
  • ako ste lošeg općeg stanja uz visoku temperaturu (iznad 38.5 ᵒC),
  • kod povišene tjelesne temperature koja traje dulje od 3 dana,
  • starije osobe koje imaju visoku temperaturu i lošeg su općeg stanja.

Tanja Vručina Klarić, magistra farmacije. Foto: Ljekarne Salus

- Ako imate samo povišenu tjelesnu temperaturu, a dobrog ste općeg stanja, niste bili u kontaktu s osobama zaraženim koronavirusom niti onima kojima je izrečena mjera samoizolacije, pričekajte do 3 dana prije javljanja liječniku. Kada su djeca i dojenčad u pitanju, treba se javiti pedijatru kod bilo kakvog povišenja temperature te kada je dijete uz povišenu temperature lošeg općeg stanja - savjetuje mag. pharm. T. Vručina Klarić.

Na kojim mjestima mjeriti temperaturu?

Izmjerena temperatura razlikuje od mjesta do mjesta mjerenja i od jedne do druge vrste toplomjera.

- Standardi mjerenja tjelesne temperature su digitalnim ili analognim toplomjerom ispod pazuha i rektalno, te infracrvenim toplomjerom u uhu. Beskontaktni toplomjeri služe za orijentacijsko mjerenje to jest za brzu procjenu tjelesne temperature, najčešće prislanjanjem na oko 2,5 centimetra u blizinu čela. Čim smo posumnjali ili orijentacijski utvrdili da je temperatura povišena, temperaturu valja izmjeriti točnije standardnim toplomjerom - naglašava mag. pharm. Vručina Klarić.

Koji toplomjer odabrati? Analogni toplomjeri ili klasični

Mogu biti na alkohol ili na galij. Prije su bili sa živom, međutim zbog toksičnosti žive, više se ne smiju koristiti i nisu dostupni. Toplomjeri punjeni obojanim alkoholom ili smjesom galija i indija ekološki su prihvatljiviji, jer nisu toksični kao živini u slučaju da se razbiju. Klasičnim toplomjerom može se mjeriti tjelesna temperatura pod pazuhom i rektalno.

Da bi se točno izmjerilo, potrebno ga je držati 5 minuta pod pazuhom i 3 minute rektalno. Prednost im je cijena jer su najjeftiniji oblik toplomjera i ne zahtijevaju napajanje, a nedostatak je vrijeme mjerenja. Izmjerenu temperaturu naknadno je teže maknuti da se izmjeri nova pa ih je potrebno dobro protresti.

Digitalni toplomjeri

Digitalni toplomjerima se može mjeriti tjelesna temperature pod pazuhom i rektalno. Prednost im je brzina mjerenja do 1 minute. Tjelesnu temperaturu prikazuju digitalnim prikazom, a postupak se može brzo ponoviti. Imaju zvučnu signalizaciju koja pokazuje kada je temperatura izmjerena. Uz to, savitljiv vrh olakšava praktičnu primjenu u rektalnom području.

Infracrveni toplomjeri (ultrazvučni toplomjeri)

Služe za mjerenje tjelesne temperature u uhu. Prednosti im je brzina mjerenja u sekundama i praktičnost mjerenja u uhu. Pravilna tehnika i izvođenje mjerenja važni su za dobivanje točnih rezultata mjerenja. Prikladan je i za odrasle, no ne i za malu djecu jer dojenčad i mala djeca još nemaju razvijen zvukovod te bi mjerenje bilo neprecizno.

Nedostatak digitalnim i ultrazvučnim termometrima je da trebaju napajanje, mogu se pokvariti i prikazivati pogrešnu vrijednost ako je baterija pri kraju. Za ispravne rezultate potrebno je odabrati pouzdanog proizvođača, koji onda ima i višu cijenu.

Beskontaktni toplomjeri

I oni primjenjuju infracrvene zrake za detekciju temperature, ali nema kontakta s kožom i rezultat pokažu kroz nekoliko sekundi.

- Beskontaktni toplomjeri služe za orijentacijsko mjerenje i ako se ustanovi povišena tjelesna temperatura treba je provjeriti standardnim toplomjerom. Međutim, vrlo su traženi u doba pandemije Covid-19 jer nije potreban kontakt s kožom za mjerenje temperature pa ga nije potrebno nakon mjerenja dezinficirati. Njima se mjeri temperatura na čelu ili sljepoočnici s prosječnom udaljenost od 2 cm - kaže mag. pharm. T. Vručina Klarić.

Kako se pravilno mjeri temperatura?

Važno je pravilno postaviti toplomjer s pravilnim položajem ruke te poštivanjem vremenskog intervala potrebnog za postizanje preciznog mjerenja.

1. Mjerenje temperature pod pazuhom radimo analognim ili digitalnim termometrom. Donji dio termometra treba držati na goloj koži u pazušnoj jami. Ruka se savije u laktu i dlan stavi na suprotno rame. Analogni toplomjer mjeri 5 minuta, a digitalnom treba do jedne minuta te zvučnim signalom obilježi kraj mjerenja.

2. Ispravno mjerenje tjelesne temperature kod djece je ispod pazuha digitalnim ili analognim toplomjerom na alkohol ili galij, a u uhu infracrvenim. Iznimka su djeca do 4 tjedana starosti kada se mjeri digitalnim toplomjerom ispod pazuha ili rektalno.

3. Rektalno se mjeri tjelesna temperature djeci do godine dana analognim termometrom oko 3 minute, a digitalnim do pojave zvučnog signala.

4. Infracrveni toplomjer za mjerenje u uhu ili beskontaktni za čelo mjere u sekundama i kraj mjerenja označe zvučnim signalom. Kod mjerenja u uhu potrebno je dobro usmjeriti vrh toplomjera prema unutrašnjosti uha, a kod beskontaktnog mjerenja mjeriti na području sljepoočnice ili na čelu na udaljenosti ne većoj od 3 cm.

5. Kod beskontaktnih toplomjera važno je pridržavati se uputa proizvođača o točnom načinu mjerenja. Najčešće je to propisana udaljenost, kosu treba odmaknuti s čela, eventualno obrisati znoj s čela i paziti da se izbjegne strujanje zraka (iz nosa, klima uređaja). Između dva mjerenja treba proći 3-5 sekundi.

6. Ako se beskontaktni toplomjer nosi iz jedne prostorije u drugu, mogu se dogoditi odstupanja u temperaturi što se izbjegava tako da se toplomjer pusti 15 minuta prije mjerenja da se kalibrira (navikne).

Dezinfekcija je važna

Klasični i digitalni toplomjer treba nakon svake primjene oprati toplom vodom te dezinficirati alkoholom, a kod ušnog toplomjera treba koristiti jednokratne zaštitne kapice.

Linker
05. ožujak 2024 19:34