Transplantacija masnog tkiva sigurno je najprirodniji način povećanja ili pomlađivanja određenih dijelova tijela.
 shutterstock
Pa tko voli...

Sve o hit metodama za veće grudi i stidne usne, deblji penis, obliju guzu, ali i protiv ćelavosti

Muškarci čine 80 posto klijenata kojima se transplantira kosa, no danas se presađuju i obrve, brkovi, brada. Dlačice za presađivanje najčešće se uzimaju sa zatiljka i područja iznad uški, iako se mogu uzeti i s brade, prsa, trbuha, stidne regije i nogu. Masnim tkivom mogu se pomladiti lice i šake, povećati dojke, podebljati penis...

Piše: Ivana Krnić


Transplantacija vlastite kose i vlastitog masnog tkiva sve su popularniji zahvati jer zainteresirani žele prirodan materijal i što trajniji rezultat. U prilog tome idu i podaci o 635.189 transplantacija kose učinjenih u svijetu u 2016. godini, prema statistici ISHRS-a (International Society of Hair Restauration Surgery, Međunarodnog udruženja eksperata u transplantaciji kose). O postupcima “prirodne” estetske kirurgije razgovarali smo s dr. Anom Maletić iz Poliklinike Maletić, specijalisticom plastične, rekonstrukcijske i estetske kirurgije.

- Masno tkivo danas ima sve veću primjenu, tako da se danas transplantira u lice, najčešće u jagodice kako bismo dobili mladenački izgled (tzv. baby cheek), i u područje usana kako bismo ih povećali. No, masno tkivo se primjenjuje i u novoj, revolucionarnoj metodi sprečavanja gubitka i poticanja rasta kose - kaže dr. Maletić te pojašnjava:

- Masno tkivo se nakon vađenja s donorske regije obradi kako bi se dobio najveći mogući potencijal matičnih stanica. Obrađeno tkivo ubrizgava se u dijelove vlasišta na kojima je pojačan gubitak kose te je kosa oslabljena. Tako se vlastitim lijekom tretira vlasište i stimulira rast kose. Može se također usporiti i smanjiti gubitak kose, a i ojačati kosu, što je jako važno.


DONORSKA I PRIMAJUĆA REGIJA

Najčešći kandidati za transplantaciju kose su muškarci, ali i sve više žena koristi ovaj tretman. Prema statistikama, kaže dr. Maletić, od ukupnog broja presađivanja kose 80 posto klijenata su muškarci, a primjećuje da su najčešći klijenti osobe između 25 i 60 godina. Najčešći uzrok gubitka kose onih koji se odluče za transplantaciju je hormonski ili nasljedni, genetski.


Kako izgleda postupak presađivanja kose?

- Na dan transplantacije kose obavljamo procjenu zdravstvenog stanja i detaljan pregled vlasišta trihinoskopskom kamerom. Klijent se nakon toga presvlači u našu odjeću te slijedi fotografiranje za medicinsku dokumentaciju i označavanje donorske i primajuće regije, u dogovoru s klijentom. Po potrebi i dogovoru skrati se kosa - pojašnjava postupak dr. Maletić.

Transplantacija kose FUE metodom radi se u lokalnoj anesteziji i nije bolna. Donorska regija folikularnih jedinica, kaže, najčešće je zatiljni dio vlasišta te područje iznad uški, iako se one mogu uzeti s drugih regija tijela - brade, prsa, trbuha, stidne regije i nogu. Folikularne jedinice na kojima su jedna do četiri dlake vade se specijalnim uređajem promjera od 0,7 do jednog milimetra te se slažu na specijalne podloške.

- Na svaki podložak slažemo po 50 folikularnih jedinica, tako da klijent nakon završetka vađenja folikularnih jedinica može brzo i jednostavno provjeriti koliko ih je zaista izvađeno - kaže dr. Maletić.

- Dok su izvan tijela, folikularne jedinice čuvaju se u specijalnoj otopini na određenoj temperaturi. Potom se implantiraju u područje gdje kosa nedostaje ili je prorijeđena, specijalnim mikrokirurškim instrumentima. Pri njihovu usađivanju nužno se pazi na kut i smjer rasta dlake.


PRIRODAN IZGLED

- Trajanje tretmana ovisi o broju transplantiranih folikularnih jedinica. U našoj poliklinici za osam sati možemo transplantirati 3000 folikularnih jedinica - kaže dr. Maletić. Cijeli zahvat obavlja se pod povećalima ili mikroskopom, a s obzirom na dugotrajnost postupka po potrebi se naprave stanke za odmor i ručak pacijenta i osoblja. Iako je riječ o sigurnoj i bezbolnoj metodi, dr. Maletić navodi da je kod transplantacije kose važno iskustvo liječnika i cijelog tima, u protivnom može se dogoditi da se velik broj folikularnih jedinica uništi u procesu transplantacije pa onda one više ne rastu ni na primajućoj ni na donorskoj regiji, stoga i donorska regija izgleda prorijeđeno.

- Uz to, ako se folikularne jedinice ne usađuju na odgovarajući način, može doći do vrlo neprirodnog izgleda transplantirane kose. Važno je da se transplantacija radi u odgovarajućim higijenskim uvjetima u operacijskoj sali - navodi dr. Maletić i dodaje da upravo zato transplantaciju kose treba obavljati iskusan liječnik koji se specijalno educirao za ovo područje.

Zato je dobro prije odlaska na zahvat provjeriti je li liječnik član ISHRS-a. Članovi ovog društva imaju višegodišnje iskustvo i redovitu kontinuiranu edukaciju iz ovog područja, što znači smanjivanje rizika na minimum i bolji rezultat.


KRAJNJI REZULTAT ZA GODINU

Dlake iz transplantiranih folikularnih jedinica najčešće ispadnu desetak dana nakon transplantacije te počnu ponovo rasti nakon 15 do 16 tjedana, kada se vide prvi rezultati. Krajnji rezultat vidljiv je devet do 12 mjeseci nakon zahvata. Poslije toga rastu kao i ostala kosa na vlasištu, u prosjeku jedan centimetar mjesečno. Tjedan dana nakon postupka liječnica savjetuje da treba dobro paziti da se ne udari u glavu, izbjegavati težu fizičku aktivnost i boravak u prljavim i prašnjavim prostorima. Sedam dana se koristi i sprej za njegu koji klijenti dobiju nakon zahvata.

Nakon što presađena kosa izraste, njeguje se isto kao i kosa koja nije transplantirana.

- Vrlo je važno da se folikularne jedinice uzimaju sa sigurne regije, a to su zatiljni dio vlasišta i područje iznad uški, na kojima folikularne jedinice nisu osjetljive na djelovanje hormona dihidrotestosterona koji oštećuje folikule. Tada dobivamo trajan rezultat, kosu koja neće trajno ispasti - kaže dr. Maletić.


Masnim tkivom se, osim lica, pomlađuju šake, povećavaju se dojke, obujam potkoljenica...

POMLAĐIVANJE I POVEĆAVANJE

Transplantacija masnog tkiva sigurno je najprirodniji način povećanja ili pomlađivanja određenih dijelova tijela, a nakon drugog tretmana dobivamo trajan rezultat. Masnim tkivom se, osim lica, pomlađuju šake, povećavaju se dojke, obujam potkoljenica, stražnjice, povećavaju se velike stidne usne te se podebljava penis - kaže dr. Maletić.

Zahvat se radi u lokalnoj ili u općoj anesteziji, ovisno o veličini regija koje se tretiraju i količini masnog tkiva koje treba transplantirati. Masno tkivo najčešće se vadi s trbušne stijenke te unutrašnje i vanjske strane natkoljenica.


TRETMANI VLASTITOM KRVNOM PLAZMOM

Sve češće se izvode i PRP tretmani. PRP je skraćenica od platelet rich plasma - plazma bogata trombocitima, a trombociti su stanice naše krvi koje na sebe vežu faktore rasta. Kod PRP tretmana, pojašnjava dr. Ana Maletić, spec. plastične, rekonstrukcijske i estetske kirurgije, vadi se epruveta klijentove krvi (kao u laboratoriju), nakon toga krv se centrifugira u specijalnom stroju tako da se odvoji plazma s faktorima rasta od ostatka krvi. Nakon toga se plazma ubrizgava u regiju koja se tretira.


- Kod pomlađivanja lica najbolji rezultati s PRP-om postižu se u kombinaciji s frakcioniranim laserom, kojim se koža površinski blago laserski ošteti i u te minimalne otvore umasira se PRP. Laserski možemo odrediti točnu dubinu na koju će PRP prodrijeti i tako biti najučinkovitiji - kaže dr. Maletić.


PRP tretmani, osim za pomlađivanje lica, koriste se i za stimulaciju rasta kose te se primjenjuju i uz transplantaciju kose. Tada je najvažnije ubrizgati PRP na odgovarajuću dubinu gdje se nalaze matične stanice folikula kako bi se postigao najbolji učinak.

Linker
25. travanj 2024 06:27