Procjenjuje se da oko 150.000 osoba u Hrvatskoj ima kroničnu bubrežnu bolest.
 Foto: Istock
10 navika

Svakodnevne su i uobičajene, ali zato mogu ozbiljno uništiti naše bubrege

Zdrava funkcija bubrega vrlo je važna u očuvanju zdravlja cijelog organizma, a pravodobno prepoznavanje potencijalnih bolesnika i rani početak liječenja od presudnog je značaja za pravovremeno sprječavanje komplikacija.

Bubrezi igraju ključnu ulogu u očuvanju našeg zdravlju - pomažu u proizvodnji crvenih krvnih stanica, reguliraju krvni tlak, čiste unutarnje organe, uklanjaju višak vode te upravljaju količinom važnih minerala u krvi. Zato je vrlo važno izbaciti određene i uobičajene loše navike kako bi se smanjio rizik od bolesti bubrega.

10 navika koje mogu ozbiljno ugroziti naše bubrege:

Zadržavanje mokraće

Ovo je jedan od glavnih uzroka bolesnih bubrega. Ako često predugo čekate da ispraznite mjehur, urin ostaje u njemu dugo vremena te se bakterije krenu razmnožavati. Na kraju to može dovesti do ozbiljnih problema kao što su upala bubrega i inkontinencija.

Kronično sjedenje

Redovita fizička aktivnost povezuje se s dobrim krvnim tlakom i normalnim metabolizmom glukoze koji su važni za održavanje zdravlja bubrega. Dugo sjedenje može povećati rizik od razvitka bolesti bubrega za 30 posto. Ako provodite više od 8 sati u danu na poslu sjedeći, probajte se ustati svako toliko i povremeno prošećite ili se istegnite.

I deset minuta hodanja svakog dana već će biti pozitivan pomak. Danas postoje i pametni satovi koji vas upozoravaju da previše sjedite i da je vrijeme da se maknete od stolice.

Pretjerano vježbanje

Pretjerano i predugo vježbanje može dovesti do stanja koje se zove rabdomioliza. To je naglo slabljenje skeletnih mišića koje nastaje zbog oštećenja mišićnog tkiva te sadržaj mrtvih vlakana ulazi direktno u krvotok. To može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih komplikacija i zatajenja bubrega.

Ako ste počeli intenzivnije vježbati, konstantno vas bole mišići te vam je urin potamnio, otiđite kod liječnika.

Pretjerano uzimanje tableta protiv bolova

Iako su protuupalne tablete, ako ih se umjereno uzima, sigurne, njihova pretjerana uporaba može dovesti do ozbiljnog oštećenja bubrega. Do ovoga može doći jer analgetici bez recepta smanjuju dotok krvi u bubrege te smanjuju njihovo funkcioniranje, pogotovo ako već imate upalu bubrega.

Čak i ako imate jake bolove, nemojte zaboraviti da se tablete uzimaju samo kratko vrijeme i u umjerenim dozama.

Nedovoljan unos vode

Dobra hidratizacija pomaže vašim bubrezima u proizvodnji urina kako bi uklonili natrij i toksine iz vašeg tijela. Ako ne pijete dovoljno vode, može doći do ozbiljnih zdravstvenih problema, uključujući i bolne bubrežne kamence.

Za većinu ljudi, 1,5-2 litre vode dnevno je dovoljno da bi bubrezi ostali zdravi. Vaša mokraća mora biti svijetlo žuta.

Malo sna

Dobar san iznimno je važan i za bubrege. Vaš ciklus spavanja koordinira i regulira rad bubrega čije se tkivo može obnoviti jedino kada spavate. Ako se niste naspavali, prekidate taj proces i dugoročno ovo može dovesti do oštećenja bubrega…

Nepravilan san također može uzrokovati aterosklerozu, ili otvrdnjavanje i začepljenje arterija. Ovo stanje može dovesti do visokog krvnog tlaka koji može preopteretiti bubrege i, tijekom vremena, uzrokovati zatajenje bubrega.

Prevelik unos dijetalnih gaziranih pića

Stručnjaci tvrde da postoji uska povezanost između konzumacije dijetalnih gaziranih pića i problema s bubrezima.

Jedno istraživanje je pokazalo da su više od 3.000 žena koje su pile 2 ili više gazirana pića dnevno imale značajan pad funkcije bubrega.

Za razliku od sokova koji su umjetno zaslađeni, oni koji su zaslađeni šećerom nisu imali isti učinak.

Previše mesa

Prekomjerna konzumacija životinjskih bjelančevina stvara višak kiseline u krvi koja može uzrokovati acidozu, stanje kada bubrezi ne mogu održati pH tijela u ravnoteži. S vremenom, ovaj poremećaj može uzrokovati ozbiljne probavne probleme i kronične probleme s bubrezima.

Preporučeni dnevni unos proteina je oko 1-1,6 grama po kilogramu tjelesne težine. Dakle, umjesto da jedete previše mesa, pokušajte konzumirati više voća i povrća i u prehranu uključite različite vrste proteina kao što su jaja, riba, grah, orašasti plodovi…

Previše šećera i soli

Oko 95 posto natrija konzumiranog s hranom metabolizira se putem bubrega. Dakle, ako jedete previše slanih proizvoda, vaši organi se moraju puno više naprezati kako bi se riješili viška natrija. Na kraju, to može dovesti do smanjene funkcije bubrega i do zadržavanja vode u tijelu, što može povećati krvni tlak.

Prekomjerna konzumacija šećera također može pridonijeti razvoju visokog krvnog tlaka, a može doći i do pretilosti te povećanog rizika od dijabetesa.

Preporučeni unos soli je oko 3,75 grama dnevno, a za šećer je oko 25-38 grama.

Ignoriranje uobičajenih infekcija

Kada imate uobičajenu bolest kao što su prehlada, kašalj ili angina, vaše tijelo stvara antitijela kako bi se, protiv infekcija, borilo. Ove molekule se obično smještaju u dijelove bubrega koji filtriraju i uzrokuju upalu. Dakle, ako bolest traje predugo, može doći i do oštećenja bubrega.

Kako biste ih zaštitili, uvijek liječite i najmanju bolest - odmorite se od posla, naspavajte se te, ako je potrebno, uzmite antibiotik.

Linker
21. travanj 2024 09:30