Promjene vremena utječu na zdravlje
 Getty Images
Promjena vremena

Svako smanjenje temperature zraka diže krvni tlak

Povezanost pada temperatura zraka i rizika za povišeni krvni tlak još je izraženija kod tjelesno neaktivnih ljudi

Krvni tlak raste u zatvorenim prostorima s nižim temperaturama zraka, konkretnije svako smanjenje temperature zraka u zatvorenim prostorima za jedan stupanj povezano je s prosječno 0,48 mmHg višim sistoličkim i 0,45 mmHg višim dijastoličkim krvnim tlakom, upozoravaju znanstvenici.

Povećani rizici

Povezanost niskih temperatura i rizika za povišeni krvni tlak još je izraženija
kod tjelesno neaktivnih ljudi, navodi se u rezultatima istraživanja. Niže temperature zraka u zatvorenim prostorima povezane su s povećanjem rizika za previsok krvni tlak.

Čimbenici vremena koji utječu na naše tijelo uključuju tlak zraka, temperaturu, vlažnost, UV zrake, vjetar, grmljavinu, kišu i efekt ionizacije. Simptomi meteoropatije obično se javljaju 24 do 48 sati prije promjene vremena.

Fizički simptomi meteoropatije su migrene, glavobolje, vrtoglavica, mučnina, nesvjestica, bolovi u području starih ozljeda, reumatski bolovi i bolovi u mišićima. Neki od mentalnih simptoma su umor, razdražljivost, promjene raspoloženja, apatija, letargija, smanjena koncentracija, koordinacija i razmišljanje te poremećaji spavanja.

Problemi sa srcem

Ljudi koji imaju "osjetljivo" srce mogu doživjeti i nepravilan rad srca i nemir u prsima. U tom je razdoblju veća incidencija moždanih i srčanih udara uslijed ishemije mozga i srca kod srčanih pacijenata, pušača i starijih osoba.

Linker
19. travanj 2024 20:38