Možda tek jedna mala promjena u prehrani preporodi vašu kosu, a vas usreći.
 Foto: iStock
Zdravi zalogaji

Svaki problem s kosom može se riješiti mudrim izborom namirnica. Koji je vaš?

Kod svakog problema s vlasima može pomoći određena namirnica. Pogledajte što trebate jesti ako su vam vlasi tanke ili možda suhe ili imate perut.

Imate problema s kosom, izgleda beživotno i bez sjaja unatoč nastojanjima da je oživite i dovedete u red? Razlog može biti u neadekvatnoj prehrani. Ako se nepravilno hranite i u organizam ne unosite dovoljno minerala, vitamina i drugih važnih nutrijenata, i kosa će izgledati suho i beživotno. Srećom, stanje kose može se popraviti konzumiranjem određenih namirnica.

Ako su vlasi tanke

Prema savjetima američke dermatologinje Jody Levine, multivitamini koji sadrže biotin, silicij i L-cistein pomažu u smanjivanju ispadanja kose te da vlasi postanu punije i deblje. Ona također savjetuje osobama s tankom kosom da jedu jaja, jer sadrže sumpor koji potiče rast folikula i kose te poboljšava cirkulaciju krvi u koži na glavi. Također sadrže i biotin te B12 - dva izuzetno važna vitamina za cjelokupno zdravlje kose.

Ako kosa sporo raste

Grčki jogurt neće pomoći toliko da vam kosa magično naraste preko noći, no kalcij iz jogurta vrlo je važan mineral koji može potaknuti rast kose. Grčki jogurt u kombinaciji s lanenim sjemenkama savršen je obrok za lijepu kosu i kožu.

Ako je kosa oštećena

Klice različitih biljaka sadrže silicij koji učinkovito djeluje na zdravlje kose. Osim toga, sprečava lomljenje vlasi.

Ako imate perut

Jedite slatki krumpir. Prema riječima dr. Levine, batat sadrži antioksidans beta-karoten koji se u tijelu pretvara u vitamin A. To sprečava pretjerano isušivanje vlasišta i nastanak peruti.

Ako je vlasište suho

U tom slučaju jedite kamenice, jer su bogate cinkom i proteinima. Nedostatak cinka, naime, može dovesti do gubitka kose i isušiti kožu. Kamenice imaju važnu ulogu i u obnovi kože. Jedite i losos, bogat je bjelančevinama, omega-3 masnim kiselinama, vitaminom B 12 i željezom koji su važni za zdravu kožu.

Foto: iStock
Imate li suho vlasište ili vlasi, u prehranu ubacite orašaste plodove.

Ako imate suhe vlasi

Rješenje mogu biti orasi. To su jedini orašasti plodovi koji sadrže značajnu količinu omega-3 masnih kiselina, a bogati su i biotinom i vitaminom E.

Ako su suhi i pramenovi i vlasište

Osobe koje pate od oba problema trebaju konzumirati što više omega-3 masnih kiselina. One su nužne za lijepu kosu. Ljudi koji ne unose dovoljno omega-3 kiselina pate od suhog vlasišta što uzrokuje suhu, lomljivu kosu. Pojedite jednu do dvije žlice mljevenih lanenih sjemenki svakoga dana.

Ako kosa nije sjajna

Brokula, kelj i špinat odlične su namirnice za sjajnu i raskošnu kosu jer su bogate vitaminima A i C. Oni su važni i za proizvodnju sebuma, masne tvari na vlasištu.

Linker
24. travanj 2024 22:56