FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
studija

Svaki peti rak štitnjače povezan s prekomjernom težinom

Svake je godine u Hrvatskoj oko 650 novooboljelih od ove vrste karcinoma


Međunarodna agencija za istraživanje raka, glavni autoritet na tom području, zaključila je da je tjelesna debljina uzročno-posljedični čimbenik rizika za rak štitnjače. Dr. Maarit Laaksonen s UNSW-ove Škole za matematiku i statistiku otkrila je da se svaki peti budući rak štitnjače u Australiji može pripisati trenutačnim razinama prekomjerne težine i pretilosti.


Češći u žena

Rak štitnjače jedan je od rijetkih karcinoma koji je 2-3 puta češći u žena nego u muškaraca, ali je studija otkrila da je rizik za rak štitnjače koji se može pripisati prekomjernoj težini ili pretilosti veći za muškarce nego za žene. Iako još nije dobro objašnjeno što uzrokuje spolnu razliku u riziku od raka štitnjače povezanog s prekomjernom težinom, smatra se da prekomjerna tjelesna težina ili pretilost objašnjava dva od pet karcinoma štitnjače kod muškaraca i jedan od deset karcinoma štitnjače kod žena. Gotovo dvije trećine odraslih osoba u Hrvatskoj ima prekomjernu tjelesnu masu ili debljinu!


Koji su simptomi

U ranim fazama simptoma gotovo da i nema, a s razvojem raka znaju se pojaviti:

  • kvrge na vratu - neke su vidljive, a neke se mogu samo napipati. Neke osobe mogu primijetiti nelagodu kod gutanja (obično na prednjoj strani vrata)
  • povećani limfni čvorovi na vratu - obično na području ispod čeljusti.
  • bol u vratu koja se ponekad proteže do ušiju - ako traje dulje od nekoliko tjedana, osobito u kombinaciji s nekim od ostalih simptoma, odite kod liječnika.
  • promuklost ili druge glasovne promjene
  • poteškoće pri disanju i/ili gutanju
  • neprestani kašalj - nije uzrokovan prehladom ili drugom bolešću.

Rjeđi simptomi su proljev i crvenilo po tijelu, a oba se pojavljuju kad rak počne remetiti proizvodnju hormona kalcitonina

Najčešći i najosnovniji čimbenik rizika razvoja karcinoma štitnjače je prethodno dugoročno i/ili često izlaganje ionizirajućem zračenju područja vrata, posebice u ranoj dobi (18 godina ili manje).

Kada je riječ o medularnom tipu karcinoma treba znati da on može biti nasljedan.


ČITAJTE I: 'Rak štitnjače otkrili su mi s 19 godina, a još i prije dijagnoze počeli su mi se javljati ovi simptomi - ako i vas muče, odmah otiđite na pregled'

Linker
19. travanj 2024 08:05