Foto: iStock
Seksizam na djelu

Svaka druga žena u Britaniji je seksualno uznemiravana na poslu

Mnoge žene ne prijavljuju incidente zbog srama, misle da ih neće shvatiti ozbiljno ili se boje da bi to naštetilo njihovoj daljnjoj karijeri.

Više od polovice Britanki doživjele su seksualno uznemiravanje na poslu, a gotovo 80 posto njih to nije prijavilo poslodavcu. Šokantni su to rezultati najnovijeg istraživanja kojim je obuhvaćeno 1533 žena u Velikoj Britaniji u dobi između 18 i 65 godina. Jednu od pet ispitanica uznemiravao je nadređeni. Najčešće su na udaru zlostavljača žene stare između 18 i 24 godina, stoji u izvješću Kongresa sindikata (TUC) i ženske skupine 'Svakodnevni seksizam'.

– Brojke su šokantne i pozivaju na budnost. Mnoge žene ne prijavljuju incidente zbog srama, misle da ih neće shvatiti ozbiljno ili se boje da bi to naštetilo njihovoj daljnjoj karijeri. Seksualno uznemiravanje još uvijek je velik problem zaposlenim ženama i sigurno je da neće nestati samo od sebe - rekla je Alice Hood iz TUC-a. Dodala je da bi se poslodavci trebali suprotstaviti uznemiravanju obukom osoblja i provedbom oštre politike.

Spolno uznemiravanje uključuje seksualne šale i aluzije, dijeljenje pornografije, neprimjereno dodirivanje ili neželjene seksualne prijedloge. Gotovo trećina žena rekla je da je bila temom seksualnih šala na poslu, a četvrtina je doživjela neprimjerene dodire, poput diranja koljena ili donjeg dijela leđa.

Linker
18. travanj 2024 23:00