Žene najčešće o tome šute zbog srama i nelagode
 Getty Images/iStockphoto
pomoći ima

Svaka četvrta žena pati od ovog problema, a o njemu se i dalje šuti…

Važno je da o tome žene razgovaraju s ginekologom i liječnikom obiteljske medicine, jer neliječen problem može postati još veći

Curi vam mokraća tijekom fizičkog napora, kihanja, kašljanja i smijanja? Niste jedini. Bježanje mokraće osjeća svaka četvrta žena između 35. i 45. godine, a iznad 60. godine trećina žena pati zbog nekontroliranog ispuštanja mokraće. U svijetu pogađa 65 milijuna žena, a nisu pošteđeni ni muškarci.

Inkontinencija mokraće je simptom i označava nekontrolirano mokrenje. Prema podacima Klinike za ženske bolesti i porode KBC-a Zagreb teški oblici inkontinencije mokraće javljaju u oko 7 % žena od 20 do 39 godine; 17 % žena od 40 do 59 godine, 23 % žena od 60 do 79 godine i 32 % žena od 80 i više godina.

Žene najčešće o tome šute zbog srama i nelagode i izbjegavaju situacije koje mogu potaknuti neugodno curenje mokraće. Ankete koje su provođene u nekoliko navrata pokazuju i da liječnici uglavnom ne pitaju pacijente imaju li problema s istjecanjem mokraće. Dostojanstveno starenje podrazumijeva i da se vodi briga o osobama u trećoj životnoj dobi, koje često zbog inkontinencije trebaju adekvatne pelene. Pomoći će razgovor koji će inicirati član obitelji, liječnik ili njegovatelj.

Iako većina žena nije uvjerena u uspješno izlječenje inkontinencije, ono je itekako moguće. Važno je da o tome žene razgovaraju s ginekologom i liječnikom obiteljske medicine, jer neliječen problem može postati još veći.


Zašto odjednom 'bježi mokraća'

Urinarna inkontinencija često je uzrokovana slabošću ili oštećenjem mišića zdjelice ili sfinktera zbog fizikalnih promjena tijekom trudnoće, porođaja ili menopauze. U kasnijoj životnoj dobi često se pojavljuje nevoljno i iznenadno otjecanje male količine mokraće praćeno jakim nagonom. Liječnici razlikuju nekoliko vrsta inkontinencije mokraće.

Ona koja je posljedica oštećenja potpornih struktura dna zdjelice (statička ili stresna inkontinencija) i javlja se kod kašlja, kihanja, fizičkog napora ili vježbanja, ali i kod seksualnog odnosa; zatim ona koja je obično uzrokovana prekomjernom aktivnošću mokraćnog mjehura, tj. posljedica je podražaja sluznice mokraćnog mjehura praćena urgencijom (urgentna inkontinencija).

Postoji i kombinacija jedne i druge (miješana). Postoji i inkontinencija kao posljedica prenapunjenosti mjehura (prelijevajuća inkontinencija). Inkontinencija može biti i posljedica ozljede središnjeg živčanog sustava kod nekih neuroloških bolesti ili čak nepoznatog uzroka.


Rizični faktori za pojavu inkontinencije

Spol je jedan od faktora rizika za pojavu urinarne inkontinencije. Žene su, naime, dva do tri puta više pogođene ovim stanjem od muškaraca (kod kojih je urinarna inkontinencija i prilično slabo istražena) i inkontinencija se kod žena češće javlja sa starenjem. Hormonske promjene u menopauzi dovode također do slabosti mišića zdjelice, a dodatni rizik predstavljaju i operacije u području abdomena (u oba spola).

Drugi rizični faktori koji utječu na pojavu urinarne inkontinencije su pušenje cigareta (kašalj, iritacija urinarnog trakta) te debljina. Visok indeks tjelesne mase (BMI) povezan je s prekomjernim masnim tkivom koje dovodi do abdominalne debljine i većeg pritiska na mjehur.


Postporođajna inkontinencija

Osim spola i dobi u žena inkontinenciju u nekim slučajevima može prouzročiti i porod. Urinarna inkontinencija povezuje se s vaginalnim porodom posebno u slučajevima produljenih i težih poroda kada dolazi do oštećenja živaca i mišića zdjelice. Nekoliko je kliničkih studija pokušalo odrediti poseban opstetrički događaj koji uzrokuje urinarnu inkontinenciju, a osim težeg poroda uzročno-posljedična veza utvrđena je i slučaju velikog novorođenčeta te prolapsa organa zdjelice (cistokela, rektokela, prolaps maternice). U ovakvim slučajevima procjenjuje se da svaka druga žena može patiti od urinarne inkontinencije nakon poroda.


Kako urinarna inkontinencija utječe na kvalitetu života

Neliječena inkontinencija ometa svakodnevne aktivnosti i neminovno narušava kvalitetu života. Prema istraživanjima, urinarna inkontinencija usko je povezana s razvojem seksualne disfunkcije u žena. Podaci govore da će i do 64 % žena s urinarnom inkontinencijom patiti od seksualne disfunkcije. Anatomska združenost i blizina reproduktivnog i urinarnog sustava objašnjava povezanost urinarnih tegoba i seksualne disfunkcije, odnosno ukupnog seksualnog zdravlja. Važan segment je i osjećaj neugode, srama i smanjenja libida zbog nekontroliranog curenja mokraće.

Osim što negativno utječe na seksualnost, bježanje mokraće dovest će i do ograničavanja, ali i prestanka tjelesnih aktivnosti, smanjenja društvenih interakcija, ograničenih putovanja, izostanka s posla i smanjenja produktivnosti, opterećenja i neugode zbog mirisa urina, potrebe za posebnom brigom oko odijevanja...

U posljednje vrijeme provode se mnoga istraživanja o utjecaju težine simptoma i vrste urinarne inkontinencije na kvalitetu života (engl. Quality Of Life - QOL). Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji QOL je sveobuhvatan pojam za opis kvalitete različitih područja u svakodnevnom životu i predstavlja očekivanja pojedinca ili cijelog društva u odnosu na dobar život. Prema dosadašnjim istraživanjima i podacima koje navodi Međunarodno udruženje za kontinenciju (engl. International Continence Society – ICS), dokazano je da težina simptoma i vrsta inkontinencije imaju negativan utjecaj na QOL te mogu uzrokovati pojavu simptoma anksioznosti i depresije.


Kako se liječi

Nakon obavljenih dijagnostičkih pretraga, liječnik će odrediti koji je tip inkontinencije i prema tome propisati liječenje. Prema postojećim smjernicama međunarodnih i domaćih uroginekoloških društava, inicijalni tretman stresne urinarne inkontinencije mora početi prijedlogom neinvazivne terapije.

Poznate Kegelove vježbe (nazvane prema dr. Arnoldu Kegelu, američkom ginekologu) osmišljene su za jačanje dna zdjelice i pomoć u liječenju inkontinencije, a razvijene su i brojne druge ciljane vježbe za oporavak mišića zdjelice. U Hrvatskoj je provedeno istraživanje o učinkovitosti ciljanih vježbi Body tehnike u prevenciji i liječenju inkontinencije. Istraživanje nakon pilot-projekta u Zagrebu uključilo je 24 ispitanice u dobi od 34 do 78 godina s problemom inkontinencije, koje su 8 tjedana prakticirale ciljane vježbe. U prosjeku se inkontinencija smanjila za 33 %, ispitanice su općenito bile zadovoljnije seksualnim životom za 38 %, spolna želja se povećala za 28 %, a spolno uzbuđenje tijekom odnosa za 11 %.

Iako se kirurške tehnike čine puno učinkovitijima, mogu imati nuspojave i komplikacije. Trake i mrežice su učinkovite u dobro indiciranim situacijama, ali moguće su komplikacije kao što su krvarenje, perforacija mokraćnog mjehura, ozljede mokraćne cijevi, infekcije, urinarne retencije... Stoga je kirurški zahvat obično zadnje rješenje.


Kako si možemo sami pomoći

Iako su mogućnosti liječenja brojne, još uvijek je ovo područje izrazito stigmatizirano i žene o njemu nerado govore. Još rjeđe potraže pomoć. Samo četvrtina žena s urinarnom inkontinencijom potraži pomoć, a manje od polovice tih pacijentica dobije adekvatno liječenje, pokazuje pregledno istraživanje raspoloživih terapija objavljeno u online izdanju stručnog časopisa JAMA. Dr. Linda Brubaker sa Sveučilišta California u San Diegu, glavna autorica istraživanja, istaknula je da je najvažnija prepreka liječenju neugoda i činjenica da zbog nje žene šute o svom problemu.

Ujedno, 2 od 3 žene s problemom bježanja mokraće ne identificiraju se s terminom inkontinencije. To se dijelom može pripisati variranju inkontinencije od povremene do česte, ali velikim dijelom i stigmi, zabrinutosti, osjećaju srama, izolaciji i gubitku ženstvenosti s kojima se nose žene izložene simptomu curenja mokraće.

Promjene u životnim navikama koje mogu pomoći:

  • izbjegavanje alkohola, kofeina i većih količina voćnih sokova (agrumi potiču mokrenje)
  • izbjegavanje pijenja velikih količina tekućine odjednom
  • redovito provoditi ciljane vježbe
  • razvijati zdrave navike prehrane i kretanja u cilju smanjenja prekomjernih kilograma
  • prestati pušiti
  • ograničiti unos tekućine prije seksualnog odnosa i razgovarati sa seksualnim partnerom
  • kod izlazaka planirati i znati gdje su toaleti u slučaju potrebe
  • odabrati primjereno higijensko pomagalo koje će najbolje zadovoljiti potrebe, spriječiti osjećaj vlažnosti i neugodne mirise
  • birati adekvatne higijenske proizvode za njegu intimnog područja


Lakše se živi uz kvalitetna pomagala

Kvalitetni inkontinencijski ulošci i preparati za njegu značajno mogu pridonijeti smanjenju osjećaja srama i nelagode u kontaktu s drugim ljudima. U ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama moguće je dobiti besplatne uzorke i informirati se o ulošcima koji su prilagođeni za urin.

Svoj besplatan uzorak naručite OVDJE.

Kvalitetna pomagala u vidu inkontinencijskih uložaka ili pelena:

  • sprječavaju razvoj neugodnih mirisa
  • pretvaraju urin iznutra u gel, stvarajući na površini osjećaj suhoće
  • prilagođeni su za rjeđe tekućine, dok su higijenski ulošci prilagođeni za gušću krv
  • dizajnirani su za održavanje odgovarajućeg pH u kontaktu s kožom

Pomagala MoliCare Premium dostupna su u svim ljekarnama i specijaliziranim prodavaonicama.



Sponzorirani sadržaj.



(*Izvori: International Continence Society, World Health Organization, Klinika za ženske bolesti i porode KBC Zagreb, Medical Health Today, Hrvatsko društvo za menopauzalnu medicinu)

Linker
17. travanj 2024 07:46