Pazite li na unos?
 Getty Images
vrlo važan

Suplementacija vitamina D nakon moždanog udara ubrzava oporavak oboljelih

Oporavak od moždanog ponajviše ovisi o dobroj njezi, općem zdravstvenom stanju i kondiciji bolesnika, njegovu karakteru, emocionalnom stanju, ali i o potpori obitelji.

Niske koncentracije vitamina D ne dovode do moždanog udara, ali mogu biti njegova posljedica, utvrđeno je u studiji nizozemskih znanstvenika sa Sveučilišta Erasmus u Rotterdamu.


PRIRODNI IZVORI

Oko 9680 ispitanika praćeno je deset godina, a rezultati studije objavljeni su u stručnom časopisu Stroke. Već i ranija istraživanja dokazala su da suplementacija vitamina D nakon moždanog udara ubrzava oporavak oboljelih.

Prirodni izvori u hrani su skuša, žumanjak, shiitake gljive, obogaćeni margarin i mlijeko. No i kada te namirnice često jedemo, možemo osigurati u najoptimističnijoj varijanti maksimalno 300 i.j. (internacionalna jedinica), što je tek polovica ili manje ukupnih dnevnih potreba za zdrave ljude.

Pacijentima se najčešće propisuje broj kapi - u jednoj kapi je 200 IU vitamina D (dobiva se na recept, iako ima i preparata na tržištu u kojima kap sadrži 400 IU, a postoji i oralna otopina u ampulama određene količine.


Linker
24. travanj 2024 17:40