Alkohol već na samom početku "alkoholnog staža" povećava rizik za nastanak bolesti, u prvom redu za rak.
 foto: shutterstock
rizik za rak

Stručnjaci upozoravaju na rizike koje donosi 'samo' boca vina tjedno

U prvoj ovakvoj studiji, znanstvenici su uspjeli usporediti poznate opasnosti od pušenja s prevelikom konzumacijom alkohola. 

Ispostavilo se da tjedna konzumacija boce vina od 750 mililitara povećava cjeloživotni rizik obolijevanja od raka jednako kao 10 tjedno popušenih cigareta za žene ili 5 tjedno popušenih cigareta za muškarce.


Što se više vina pije, rizik od obolijevanja od raka je veći

Voditelji studije dr. Theresa Hydes i njen tim, procjenjuju da će 10 od 1000 muškaraca u nekom trenutku svog života razviti rak kao posljedicu ispijanja jedne boce vina tjedno. Međutim, kod žena je taj rizik veći. Procjenjuje se da će oboljeti njih 14 od 1000, navodi se u studiji objavljenoj u časopisu BioMedCentral Public Health.

Muškarci imaju povećani rizik od gastrointestinalnog raka, dok žene, zbog alkohola, povećavaju rizik od raka dojke. Kako se ta količina vina povećala te je došlo do tri boce tjedno, rizik je postajao sve veći i za muškarce i za žene.

Studija je pokazala da će 19 od 1000 muškaraca i 36 od 1000 žena oboljeti od neke vrste raka u svom životu ako piju toliku količinu vina.

- Rizik je jednak kao da ste popušili osam cigareta (muškarci), odnosno 23 - govori doktorica Hyden.


Smanjite unos

Znanstvenici naglašavaju kako ova studija ne govori da je konzumiranje alkohola u umjerenim količinama ekvivalentno pušenju.

- Naša otkrića se odnose na životni rizik diljem stanovništva. Na pojedinačnoj razini, rizik od raka zbog alkohola ili pušenjem će varirati. I za mnoge pojedince utjecaj boce vina ili pet do 10 cigareta može biti vrlo različit - kaže.

Doktorica ističe kako ovo uspoređivanje alkohola i pušenja u vidu raka, može potaknuti ljude da smanje unos alkohola.

- Utvrđeno je kako je pretjerano uživanje u alkoholu povezanom s rakom usta i grla, debelog crijeva, jetre i dojke. Ipak, za razliku od pušenja, to nije opće poznato i ljudi nisu dovoljno upoznati s time - rekla je.

Imajte na umu da se alkohol u nekim jakim alkoholnim pićima može nalaziti u posebno visokim postocima te da neke vrste piva mogu imati mnogo više alkohola od prosječnog.


IZVOR: dailymail.co.uk

Linker
04. svibanj 2024 07:27