Istraživači su otkrili da je rizik od hipertenzije zapravo porastao s povećanim brojem noćnog mokrenja.
 Getty Images/iStockphoto
noćno mokrenje

Stručnjaci upozoravaju: Ako noću često idete na WC, odmah izmjerite krvni tlak

Prema novom istraživanju, noćni 'izleti' u kupaonicu mogu biti znak zabrinjavajućeg zdravstvenog problema.  


Dizanje usred noći kako biste išli na WC je zasigurno jedna od mržih stvari. Ne samo da može poremetiti vaš san i cirkadijski ritam, već često odupiranje ovom porivu može biti štetno za unutarnje organe.

I, prema novom istraživanju, noćni 'izleti' u kupaonicu mogu biti znak zabrinjavajućeg zdravstvenog problema.


Veći rizik

Nova studija Europskog kardiološkog društva otkrila je da učestalo mokrenje noću, može biti pokazatelj visokog krvnog tlaka.
Sama studija proučavala je vezu između noćnog mokrenja (nokturija) i hipertenzije. Istraživači su otkrili da je rizik od hipertenzije zapravo porastao s povećanim brojem noćnog mokrenja

- Oni koji su se budili barem jednom tijekom noći kako bi otišli na WC, imali su 40 posto veću vjerojatnost da će imati problema s visokim krvnim tlakom. S druge strane, oni koji su se budili i po nekoliko puta, tom su riziku bili izloženi još i više - rekli su znanstvenici.

Dodaju da su ovi nalazi važni za sve one koji imaju nokturiju te da ova studija ima implikacije za sprječavanje bolesti srca.


ČITAJTE I: Što visoki krvni tlak može učiniti vašem tijelu ako ga ne kontrolirate


Unos soli

- Rano otkrivanje i liječenje hipertenzije vrlo je važno za sprječavanje kardiovaskularnih bolesti. Trebamo imati na umu da nokturija nije uzrokovana samo problemima urinarnih organa, nego i bolestima kao što je hipertenzija - kažu.

Treba napomenuti da ne treba odmah dizati paniku ako noću često mokrite. Rezultati ne dokazuju uzročnu vezu između nokturije i hipertenzije, već samo jaku korelaciju. Na odnos između hipertenzije i nokturije mogu utjecati različiti čimbenici, uključujući način života, unos soli, etničku pripadnost i genetsku pozadinu.

Drugim riječima, možda samo imate višak tekućine tijelu ili trebate smanjite unos soli.



IZVOR:
mindbodygreen.com


Linker
06. ožujak 2024 06:13