Ako planirate tudnoću tada je vrlo važno da se ne uzrujavate. Krenite na vježbe disanja ili jogu, takve aktivnosti pomoći će vam smanjiti razinu hormona stresa.
 Foto: iStock
Potvrđeno je...

Stres prije trudnoće utječe na porođajnu težinu djeteta

Majčin kortizol igra veliku ulogu u razvoju djeteta, a visoke razine kortizola mogu dovesti do smanjenog dotoka krvi do fetusa što rezultira manjom apsorpcijom kisika i nutrijenata.

Članak u časopisu Health Psychology otkrio je da je težina djeteta nakon rođenja povezana s razinom majčinog hormona stresa prije nego što ona uopće ostane u drugom stanju.

Kortizol pada tokom dana

Kada doživimo stresne i traumatične događaje, naša tijela ispuštaju hormon kortizol. Razine kortizola uobičajeno su najveće ujutro kada se probudimo te se postepeno smanjuju tijekom dana. Nekim se ljudima međutim te razine tijekom dana ne spuštaju uobičajenim tempom te se kaže da te osobe imaju problem s kroničnim stresom. Tu pojavu autori studije u časopisu Health Psychology opisuju kao "plosnatija dnevna kosina kortizola".

Ta se pojava povezuje s napretkom raka, "stvrdnjavanjem" arterija, ali i drugim bolestima, a najnoviji rad otkriva da može predvidjeti i rizik rađanja djeteta s nižom porođajnom težinom.

Za potrebe studije, postdoktorantica Christine Guardino s kolegama je analizirala podatke 142 sudionice istraživanja o utjecaju kroničnog stresa na roditelje i novorođenčad.

Istraživanje je tako otkrilo da je plosnatija dnevna kosina kortizola povezana s manjom težinom novorođenčadi.

- Otkrili smo da isti uzorak kortizola prisutan kod osoba s kroničnim stresom i kod žena koje rađaju djecu manje porođajne težine, objasnila je dr. Guardino.

Rizik od smrti novorođenčeta

Svake se godine u SAD-u više od 300 tisuća djece rodi s malom tjelesnom težinom, odnosno težinom ispod 2,5 kilograma. Niska tjelesna težina za njih predstavlja rizik od smrti te razvoja kroničnih stanja koje uključuju poremećaje krvožilnog sustava te metabolizma.

Majčin kortizol igra veliku ulogu u razvoju djeteta, a visoke razine kortizola mogu dovesti do smanjenog dotoka krvi do fetusa što rezultira manjom apsorpcijom kisika i nutrijenata. Razine kortizola tijekom uobičajene trudnoće nekad mogu narasti od dva do četiri puta. Iako je već poznato da postoji veza između razine kortizola tijekom trudnoće i razvoja fetusa, autori studije smatraju da je ovom studijom prvi puta utvrđena povezanost između razina kortizola i djetetove težine.


Vaše mišljenje nam je važno!

Jeste li i vi majka djeteta kojeg ste rodili s niskom porođajnom težinom? Što biste savjetovali trudnicama? Utječe li stres doista toliko na trudnoću? Pišite nam, nekome biste svojim savjetom doista mogli puno pomoći.

Linker
25. travanj 2024 06:51